Centra bez oprav se Ostravané dočkají až napřesrok

27. srpen 2005
Zprávy , Zprávy

Ostravané se dočkají klidného centra města až koncem příštího roku. Přestože finišují práce na podzemním tunelu pro inženýrské sítě, na jaře začne magistrát s opravou Masarykova náměstí. Radnice zatím neplánuje, že by součástí osmdesátimilionové rekonstrukce byly i změny problematických částí města.

Hluk, rozkopané silnice a chodníky. Tak to v posledních měsících vypadá v centru Ostravy. Lidem se už ale blýská na lepší časy. Stavba kolektoru za zhruba 700 milionů korun skončí v polovině listopadu. Podzemní tunely pro inženýrské sítě jsou proražené, teď se upravuje povrch.

"Měly být všechny ty vozovky - Sokolská, Zámecká i 28. října hotovy do konce srpna. Nicméně na dvě ulice, na 28. října a Zámeckou si město prodloužilo termín o tři měsíce, to znamená do konce listopadu," říká starosta Moravské Ostravy a Přívozu Lubomír Karpíšek.

Logo

Zpoždění si podle náměstka primátora Víta Rupricha vyžádal nutný geologický průzkum. "Při budování kolektoru začínaly některé domy ujíždět. Musely se dělat další průzkumy, musely se dělat opěrné stěny."

Mluvčí stavitelské firmy Subterra Karel Franczyk upřesňuje, že před sebou mají v souvislosti s kolektorem ještě několik dalších míst, kde musejí spravit povrch, tedy chodníky a cesty. "Což je na Náměstí Edvarda Beneše a na ulicích Švabinského a Umělecké."

Lidé, kteří v centru města žijí nebo pracují, si tak alespoň přes zimu oddechnou. Na jaře ale radnice začne s opravou Masarykova náměstí. Město bude stát zhruba 80 milionů korun.

autor: mik
Spustit audio