Cerkárie z nádrže v Brušperku zřejmě mizí, hygienici tam ale koupání stále nedoporučují

29. červen 2017
Dobré odpoledne

Po dvou letech omezení mají lidé z Brušperku na Frýdeckomístecku zase naději, že si budou moct bez obav užívat vody v tamní nádrži. Kvůli výskytu parazitů zvaných cerkárie, které se zavrtávají do kůže, tam totiž hygienici v minulých sezónách koupání nedoporučovali. Tentokrát ale při kontrole parazity neobjevili. Přesto zatím od koupání zájemce odrazují.

U vodní nádrže Brušperk na informační tabuli je stále vyvěšený oranžový smajlík. Hygienici tak upozorňují na zhoršenou jakost vody kvůli výskytu cerkárií. Ve vodě se aktuálně nikdo nekoupe, jen na břehu je několik lidí, kteří se opalují.

„Ale takhle sporadicky si opláchnout ruce a smočit nohy se dá. Plavat a koupat ale rozhodně ne,“ říká pan Josef, který o problému s cerkáriemi ví.

Loni radnice na doporučení hygieniků nechala odstranit rostliny kolem nádrže, aby se tam nezdržovali vodní ptáci, kteří přenášejí vajíčka parazitů. Ti se pak vyvíjejí ve vodních plžích. Jejich aktuální rozbor dal koupajícím naději.

„Byl proveden sběr vodních plžů a ten vyšel tak, že je negativní. Faktem je, že pokud se v odborné literatuře popisuje, že infekce vodních plžů je celoživotní, tak nelze po jednom negativním sběru plžů zrušit to nedoporučení. Ještě to není známka toho, že nádrž není prostá této infekce,“ vysvětluje hygienik Radim Mudrea.

I nadále je proto podle něj koupání v této vodě rizikové. „S tím, že sběr plžů bude opakován v průběhu července. Pokud by byl negativní, bylo by možno uvažovat o změně hodnocení kvality této vody,“ dodává Mudra.

Čtěte také

Pokud by přesto někdo nevydržel a v nádrži se chtěl koupat, měl by si alespoň namazat kůži vazelínou. Pan Josef ale raději zůstává na břehu, i když je pořádné horko.

Po koupání tady v nádrži hlásili v minulých sezonách problémy jednotlivci i celá skupina sportovců, kteří tu byli na závodech. Kůže napadená cerkáriemi velmi svědí a je zarudlá. Opakované infekce pak mohou vyvolat i silnější alergické reakce.

autor: iha
Spustit audio