České dráhy rozprodávají nepotřebný majetek za miliardy korun

15. srpen 2012

České dráhy nabízí k prodeji opuštěné nádražní budovy, sklady nebo byty s nájemníky. To vše za miliardy korun. Hodně spoléhají na obce, protože velká část nepotřebného majetku je ve špatném stavu a právě obce by mohly být jedinými zájemci. Vše nasvědčuje tomu, že velký drážní výprodej bude často narážet na důležitý detail - požadovanou cenu.

Je to šedivý oprýskaný dům kousek od rušné ostravské ulice Rudná. Byty blízko trati České dráhy nechtějí a slibují, že je přednostně nabídnou stávajícím nájemníkům.

Žena středního věku ví, že jde celý dům do prodeje, ale sama nemá peníze na jakoukoli rekonstrukci. „Bylo by lepší, kdyby ty byty spravili. Kupovat ho ale nebudu,“ říká.

Jiná situace o kus dál. K miniaturní železniční stanici Bolatice na Opavsku přijíždí vlak. Čeká u dlouhé roky zavřené výpravní budovy, na které se zub času značně podepsal.

„Je to tady postaveno už více než sto let, takže by byla škoda, kdyby ta stavba, která tady ke kolejím vždycky patřila, aby nezůstala,“ míní bolatický starosta Herbert Pavera (TOP 09).

Starosta také potvrdil, že má s budovou hyzdící celou vesnici jasné plány. Zvláště, když ji dráhy po letech přemlouvání konečně chtějí prodat.

„Usilujeme o tu budovu, abychom z ní udělali třeba byty pro občany, kteří se dostanou do nějaké tísně, aby tady měli levný nájem. Sami vidíte, v jakém je to stavu. Takže doufám, že nebudou chtít více jak 200.000 korun. Protože investice, která tady půjde, bude v řádu stovek tisíc, možná se i dostaneme na dva miliony korun,“ počítá starosta.

Jenže optimismus ohledně ceny nemusí být na místě. Město Opava také nejprve nadšeně přivítalo nabídku pozemků kousek od kolejí, na kterých chtělo vybudovat parkoviště a pozemní komunikaci.

„Bohužel kupní cena nabízených pozemků je také velmi vysoká a pro město v tuto chvíli neakceptovatelná,“ dodává Ondřej Skácel z tamního magistrátu. Takže se bude dále vyjednávat a z odkoupení nakonec nemusí být vůbec nic.

V nabídce Českých drah jsou ale také rekreační chaty, rodinné domy nebo kancelářské budovy a tam může cenu výrazně ovlivnit například dražba.

Proti tomu, jak si dráhy tímto způsobem vylepšují svůj rozpočet, se už ohradili někteří konkurenční dopravci.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu