Česko a Polsko připravují splavnění řeky Odry až do Ostravy. Studie má být hotova v lednu

1. červen 2017

Ostrava jako přístavní město, rozměrné náklady plující po vodě přímo ze strojíren. To je představa, která souvisí s otázkou splavnění řeky Odry. Jak daleko jsou přípravy na české a polské straně, o tom v Bohumíně debatovali experti z obou zemí.

Splavnění se týká devadesátikilometrového úseku Odry z Polska až do Ostravy. Změna by pomohla třeba těžkému průmyslu ve Slezsku. O prodloužení Oderské vodní cesty se nicméně mluví už řadu let.

„Ledy se trošinku pohnuly, takže si myslím, že už je to dobré. Česká strana už nepřešlapuje, ale navazuje na iniciativy v Polsku,“ popisuje rezident Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje Pavel Bartoš, který je dlouholetým zastáncem splavnění Odry od polského města Koźle přes Ostravu až do Mošnova.

Podle něj je to cesta, jak pomoci těžkému průmyslu, který se bez lodní dopravy neobejde. „Dnes je velký problém cokoli z Ostravy dostat na vodu. Musejí se rozebírat a zase skládat kruhové objezdy. Činí to obrovské problémy a ukazuje se, že doprava je skoro stejně srovnatelně nákladná jako výroba toho zboží,“ říká Bartoš.

Jerzy Materna z polského ministerstva námořního hospodářství spoléhá na česko-polsko-slovenskou spolupráci. Pro Polsko má splavnění Odry do Česka velký význam. A časové odhady už existují.

O tom, aby se za patnáct let dostaly velké lodě ze Štětína až do Dunaje, rozhodne zřejmě postoj České republiky. Už 10 měsíců se chystá klíčová studie proveditelnosti kudy Oderskou vodní cestu vést a kolik to bude stát. A také kde přesně budou u nás velké přístavy.

„Naráží to vždy na technické kolize s existující infrastrukturou, zejména se železničními tratěmi. Technicky to ještě není dořešeno," doplňuje Luděk Sosna z ministerstva dopravy.

Klíčová studie proveditelnosti Oderské vodní cesty bude hotová v lednu. Zatím velmi opatrné jsou zatím nákresy budoucí plavební cesty kolem Chráněné krajinné oblasti Poodří. Tam se dá očekávat dlouhá debata s ochránci přírody a ministerstvem životního prostředí.

autor: mrk
Spustit audio