Český rozhlas připomene výročí konce války seriálem reportáží '70 příběhů'

Kvůli kontroverznímu vepřínu v Letech na Písecku je známý tamní tábor pro Romy. Takových táborů ale bylo za druhé světové války více. Právě o těchto méně známých faktech je nový seriál Českého rozhlasu „70 příběhů“. Série reportáží bude ode dneška až do začátku května připomínat letošní 70. výročí konce války.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Každý rozhlasový přijímač za Protektorátu musel být opatřen varováním před poslechem zahraničního vysílání.

Každý rozhlasový přijímač za Protektorátu musel být opatřen varováním před poslechem zahraničního vysílání. | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Před námi je továrna. V této budově bylo ubytováno přes 130 Romů a zde byli až do roku 1941,“ popisuje Ivan Rous ze severočeského muzea v Liberci, kde byly za války čtyři romské tábory.

První příběh, který Český rozhlas nabízí už dnes, bude vyprávět poslední žijící parašutista vysazený do protektorátu z Anglie, Jaroslav Klimeš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový seriál připravovaný ke příležitosti 70. výročí konce války přiblížil Martin Karlík

„Budeme se věnovat příběhu nejlepšího, nejúspěšnějšího českého pilota, který létal v RAF. Navštívíme také s mikrofonem Petschkův palác, kterým prošla spousta českých politických vězňů. Zaznamenáme poslední hodiny Heydricha, jak je prožila paní Helena Vovsová, která na Heydrichově zámečku v Panenských Břežanech pracovala,“ vyjmenovává některé z dalších příběhů reportér Jaroslav Skalický, který se společně s dalšími kolegy na natáčení seriálu podílí.

Dva příběhy denně se budou vysílat na všech stanicích Českého rozhlasu.

„Všechno by mělo gradovat na začátku května, který nebude zajímavý jen z hlediska vysílání, ale Český rozhlas plánuje i spoustu akcí mimo něj. Například velký videomapping na Staroměstském náměstí,“ přiblížil ředitel programového centra Ondřej Nováček.

Připravuje se i velký pietní akt před Českým rozhlasem, při kterém se odhalí nová pamětní deska. Podařilo se totiž vypátrat další jména, která chybí na pamětních deskách připomínajících padlé při boji o rozhlas.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme