Český Těšín se pustil do obnovy své jediné kubistické památky

27. listopad 2015
Zprávy , Zprávy

Trochu jako Pablo Picasso si můžou v těchto dnech připadat stavební dělníci v Českém Těšíně. Namísto štětců ale pracují s betonovými kosočtverci a římsami, které připevňují na fasádu tamního kina. Vrací tak lesk jediné kubistické památce ve městě, kterou v 60. letech zhyzdila necitlivá rekonstrukce.

Ozdobné šambrány, portál i členěná okna zmizely během přestavby kina před pětapadesáti lety - kubistické prvky se totiž nehodily k socialistickému realismu. Kino bylo přitom zřejmě jedinou stavbou svého druhu v Českém Těšíně.

„Na některých budovách se objevují kubistické prvky, ale jsou to třeba jenom určité části oken nebo nějaká výzdoba, ale že by byla celá budova navržena v kubistickém stylu, o tom nevím,“ říká mluvčí města Dorota Havlíková.

Nenápadná budova nedaleko českotěšínského náměstí tak patří k nemnoha stavbám v Česku, které se mohou pochlubit tímto jedinečným slohem. Kubismus v architektuře je totiž český unikát, který se u nás rozvíjel hlavně mezi lety 1910 - 1914.

Většina obyvatel města přitom ještě donedávna vůbec netušila, jakou zajímavou podobu jejich kino mívalo. Ne tak důchodce Josef Folwarczny: „Chodíval jsem tady, když mi bylo osm, to jsem měl i průkazku. Líbilo se mi tady, stavba to byla pěkná. Uvidíme, jak to teď bude vypadat.“

„V tom projektu je například i doplnění stylových lamp, které byly na průčelí té budovy. Okna budou zcela změněna, dnes jsou velmi nezajímavá. A pokud se podaří získat dotaci a rekonstrukce bude dotažena do konce, tak si myslím, že to bude na této ulici perlička,“ dodává Dorota Havlíková.

Po rekonstrukci průčelí se tak kino Central alespoň vzdáleně zařadí po bok takových kubistických skvostů, jako je v Praze dům U Černé Matky Boží, bytový dům v Neklanově ulici, dům Diamant nebo mimo hlavní město třeba lázeňská budova v Bohdanči.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio