Čeští a slovenští vojáci společně nastoupili před misí KFOR

8. červenec 2005

Horské středisko Bumbálka dnes zaplnili uniformovaní muži. Na hraničním přechodu proběhl slavnostní nástup českých a slovenských vojáků před odletem na misi do Kosova. Od rozpadu federace šlo o první podobnou akci v tuzemsku. Vojáci budou společně sloužit v 7. česko-slovenském praporu KFOR.

Na parkovišti vedle hraničního přechodu nastoupily dvě čety českých a jedna slovenských vojáků. Devadesát mužů v uniformách slavnostně napochodovalo před armádní generalitu za doprovodu vojenské kapely.

Základnou českých a slovenských vojáků v Kosovu bude obec Šajkovac. Náčelníkem logistických a personálních věcí tam bude Jaroslav Šén. Připouští, že ho k odjezdu motivuje i vidina vyššího výdělku.

"Možná mi to v tomto věku umožní konečně vyřešit bydlení. Na druhou stranu to zase přináší spoustu nepříjemností, zejména v rodinném životě. Když si vezmu, že mám jednoho syna ve věku tři a půl roku a druhého šestiměsíčního, tak to bude hodně nepříjemné. Bude to asi klást vysoké nároky i na to, aby nepřišla krize. Ale s tím se snad vypořádám," uvedl Jaroslav Šén.

Stejné motivy má osmadvacetiletý rotný Roman Šuster. "Jedu si tam pro zkušenosti, ale taky pro peníze. Člověk ale neví, do čeho jde."

Náčelník generálního štábu Pavel Štefka dodal, že od prvního srpna přeberou češi v Kosovu velení mezinárodní brigády. "Z hlediska nové armády České republiky je to zvláštní věc, protože velet brigádě v zahraničí se podaří málokomu, zvláště z těch států, které jsou v NATO velmi krátce. Považujeme to za velký úspěch a za pokračování v zahraničních misích od roku 1991."

Střídání misí v kosovské misi NATO začne příští týden, rotace skončí na konci července. Česká republika se s novým, již sedmým kontingentem stane na rok velitelskou zemí mnohonárodní brigády Střed. Bude mít na starosti asi 1600 vojáků z Finska, Švédska, Irska, Lotyšska a Slovenska.

Česko se mise KFOR účastní od roku 1999, kdy operace Severoatlantické aliance ukončila vyhánění Albánců z Kosova. Stovka slovenských vojáků přišla v roce 2002. Zatím není jasné, jak dlouho budou muset mezinárodní jednotky v regionu zůstat.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu