Charita v Ostravě začala rozdělovat potravinové a hygienické balíčky

21. červen 2016

Stát připravil další pomoc pro chudé lidi v podobě potravinových a hygienických balíčků. Hradí je z velké části evropské peníze a potřebným je rozdávají charity.

„Měl jsem velké dluhy, všechno mi zabavili a neměl jsem kam jít. Hledám si práci, bohužel je mi přes šedesát, nějak to nejde,“ říká pan Karel. Právě lidem, kteří skončili na ulici jako on, směřuje nová pomoc.

Ve skladu ostravské charity je spousta papírových beden. „Tady konkrétně se jedná o hygienický balíček, který obsahuje šampon, sprchový gel, zubní pastu a kartáčky, prací prostředky a něco na nádobí,“ nahlíží do jedné z beden mluvčí Charity Dalibor Kraut.

Část balíčků je určená rodinám s dětmi v nouzi. „Tam jsou součástí pomoci i plenky,“ dodává Kraut.

Bez otvíráku

Potravinový balíček pak obsahuje potraviny, které by měly zabezpečit stravovací potřeby. „Pro člověka, který žije na ulici, jsou například zvoleny konzervy, které se dají otevřít bez pomocí otvíráku,“ říká Kraut.

Balíčky se pomalu začínají rozvážet po jednotlivých zařízeních. „Jsme za tu pomoc vděční, protože jsme s těmi lidmi v kontaktu a víme, že ta potřebnost je. Klíčem k předání není to, že by každý pomoc dostal. Bude zohledněna situace konkrétního člověka,“ dodává mluvčí charity.

Ostravská charita rozdělí postupně mezi chudé zhruba dva a půl tisíce takových balíčků.

autor: iha
Spustit audio