Chceme Rudnou! Ostravané protestovali proti průtahům při stavbě výpadovky na Opavu

9. únor 2018 05:10

Pískání, křik a skandování hesla ‚Chceme Rudnou!‘ bylo včera slyšet v Ostravě-Porubě, kde demonstrovalo asi 300 obyvatel kvůli nedokončené Prodloužené Rudné. Tato silnice by měla odvést hustý provoz z ulice 17. listopadu a odklonit auta, jedoucí směrem na Opavsko a Bruntálsko. Problém je v tom, že na zhruba 400metrovém úseku se zatím stavět nemůže.

Protestní průvod vyšel od tramvajové točny ve Vřesinské ulici v Ostravě-Porubě směrem ke sporným pozemkům. Kritika byla slyšet všude.

„Bohužel zákony jsou takové, jaké jsou – nahrávají těm chytrým. Jeden jediný člověk zablokuje investici v řádech sta milionů korun,“ říkali účastníci akce.

Problém je v tom, že jde o vyvlastnění věcných břemen. Je to do značné míry unikát, potvrdil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.

„My jsme samozřejmě připraveni provést všechny právní kroky a už je činíme. To znamená – žalujeme, odvoláváme se, protestujeme. To všechno děláme. Jakmile s tím budeme hotovi a doufáme, že brzo, tak okamžitě pokyneme k dokončení stavby. A bude to trvat nejdéle 24 měsíců od zahájení,“ dodal Rýdl.

Jenže, kdy se bagry vrátí na Prodlouženou Rudnou, jinak v podstatě dokončenou, odhadnout nedokáže.

Už není čas na papírování a dopisování. Musí se jednat přímo a rychle, jinak bude tato situace pokračovat další roky, myslí si Jakub Unucka, náměstek moravskoslezského hejtmana pro dopravu (ODS). Kraj se sejde s vedením ŘSD během několika dnů.

„Chceme dát podněty, aby se takové chyby už neopakovaly a aby vyvlastňovací proces běžel co nejrychleji. A taky aby se odpůrcům nedávaly šance na právní kličky, které jsou ale zákonné,“ upozorňuje Unucka.

Protestující se chtěli setkat přímo s vlastníky oněch věcných břemen, ale nikdo mezi ně nepřišel. Toto byla podle organizátorů první ze série demonstrací. Další bude asi za měsíc.

autor: mrk
Spustit audio