Chirurgii ostravské městské nemocnice čeká rekonstrukce za 150 milionů korun

3. říjen 2017
Dobré odpoledne

Lepších pokojů i vybavení by se do několika let měli dočkat pacienti i lékaři v Městské nemocnici Ostrava. Kompletně se má zrekonstruovat pavilon chirurgie. Opravy by měly stát asi 150 milionů korun. Tento týden město vyhlásí veřejnou zakázku pro zpracování projektové dokumentace. Hotová má být zhruba za rok.

Zastaralé pokoje, nedostatek soukromí i špatné vybavení trápí pacienty i lékaře v pavilonu chirurgie dlouhodobě. „Je to stará budova. Hlavní problém je ten, že pacienti nemají své sociální zařízení, leží po třech, po čtyřech na jednom pokoji a sociální zařízení jsou vlastně společná na chodbě, což je v dnešní době nevyhovující,“ popisuje ředitel Městské nemocnice Ostrava Petr Uhlig.

Podle něj je cílem plánovaných oprav hlavně zvýšit pohodlí pacientů a zlepšit podmínky na pokojích JIP i ARO. „Mít maximálně dvoulůžkové pokoje, eventuálně jednolůžkové, samozřejmě nadstandardní pokoje a boxový systém péče JIP a ARO. To je cíl,“ dodává ředitel.

Zlepšení situace ještě potrvá. Podle náměstka ostravského primátora Michala Mariánka (Ostravak) teď město nechává zpracovat projekt na rekonstrukci. „To je poměrně velká investiční akce – v objemu zhruba 150 milionů korun. A vlastně v tomto týdnu se bude vyhlašovat zakázka na zpracování projektové dokumentace. Předpokládá se, že projektová příprava bude trvat rok,“ upřesňuje náměstek.

Město v minulém roce pak pro nemocnici zřídilo i speciální fond, ze kterého chce peníze na nutné opravy postupně čerpat. „Město do fondu již vložilo 570 milionů korun,“ dodává Mariánek.

Peníze na opravy v nemocnici podle náměstka v minulosti chyběly. I proto tady několik oddělení dosluhuje. Chirurgie je na tom ale nejhůř. Rekonstrukce pak má být postupná a areál nemocnice by se měl kompletně proměnit a zrenovovat do roku 2030.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio