CHKO Poodří změní své hranice. Ne všem se změny líbí

20. duben 2016
Zprávy , Zprávy

Chráněná krajinná oblast Poodří změní své vnější i vnitřní hranice. Přibudou do ní některé přírodní lokality a naopak zastavěným částem několika obcí se nově vyhne. Uvnitř oblasti se pak zdvojnásobí zóna s nejvyšším stupněm ochrany, kde není možné používat hnojiva nebo ve velkém kácet. Majitelé částí pozemků za to mohou dostat finanční náhrady od státu.

Mezi Studénkou a Bílovcem teče v asi dva metry hlubokém korytě říčka Bílovka. Přestože poblíž hučí dálnice, mokřady okolo říčky jsou člověkem prakticky nedotčené. Také sem se rozšíří Chráněná krajinná oblast Poodří.

„Současné vyhlášení CHKO bylo provedeno před 25 lety a už neodpovídá vůbec té realitě, která by se měla hájit,“ říká ředitel Správy CHKO Poodří Jan Klečka.

Jen pár metrů od nechvalně známého přejezdu u nádraží ve Studénce stojí cedule Chráněná krajinná oblast Poodří. Hranici teď tvoří trať, radní ale prosadili, že tabulky se přesunou až za domy.

Zjednodušení postupů při schvalování staveb nebo oprav ale čeká také na ty obyvatele, kteří sice nežijí přímo v chráněné oblasti, jejich obec ale do ní zasahovala.

„Kdo bude žádat a jednat na stavebním úřadu a kolem záležitostí životního prostředí, tak prostě ten režim bude jiný, bude výhodnější pro ty občany,“ potvrzuje starosta Studénky Lubomír Šobich (SNK).

Změní se ale také vnitřní hranice chráněných zón. Ne všem se to líbí. „Blížíme se k tomu pozemku, to je ta řada stromů na kraji pole,“ ukazuje Marek Knápek, majitel pozemků v CHKO Poodří, na malý pruh lesa u Bernartic nad Odrou, který bude nově patřit do nejpřísnější první zóny.

Čtěte také

„Spíš bych očekával podporu CHKO, že by mohli poslat nějaké materiály o tom, jak hospodařit, než určitou byrokratickou zátěž ve smyslu vytvoř si plán, zajdi si k nám a my se ti k tomu do nějaké doby vyjádříme a buď ti to schválíme nebo neschválíme. Tohleto nevnímám jako konstruktivní přístup k ochraně přírody,“ míní Knápek.

Majitelé pozemků v přísnějších zónách nemohou třeba hnojit nebo kácet stromy holosečí. „Zákon toto omezení vnímá skutečně jako omezení vlastníka a kompenzuje to tím, že vlastníkovi nabízí možnost proplacení újmy, která mu vznikne tím, že nehospodaří tak, jak by si představoval nebo tak, jak by bylo na daném pozemku mimo chráněné území možné,“ vysvětluje šéf CHKO Jan Klečka.

Jan Klečka, ředitel Správy Chráněné krajinné oblasti Poodří

Novou podobu Chráněné krajinné oblasti Poodří musí ještě schválit vláda. Platit bude od počátku příštího roku.

Odra u soutoku s Ondřejnicí
autor: Michal Polášek
Spustit audio