Chráněné svědkyně podpořily obžalobu na lobbistu Dědice

26. duben 2017
Zprávy , Zprávy

V procesu ostravského lobbisty Martina Dědice dnes došlo k nečekanému zvratu. Chráněné svědkyně přes videokonferenci u ostravského soudu podpořily verzi obžaloby. Státní zástupce viní Martina Dědice z korupce a manipulování veřejných zakázek v dopravním podniku a nemocnici.

Svědkyně detailně popsaly, jak se přes řetězec firem uměle navyšovala cena reklam u sportovních utkání a peníze končily právě u obžalovaného Martina Dědice. Podle svědkyň peníze končily na zahraničním účtu a v některých případech předávaly obálku s penězi přímo Dědicovi.

Podle žalobce Víta Koupila jde o důležitou výpověď. „Ukazuje, jak dál ty peníze tekly, od jakých subjektů inkasoval peníze. V každém případě si myslím, že podstatná část hotovosti končila na jeho účtech,“ říká žalobce.

„Lhaly, křivě vypovídaly,“ reagoval stručně obžalovaný Martin Dědic.

Chráněné svědkyně byly na neznámém místě a jejich svědectví se prostřednictvím techniky přenášelo na obří obrazovky do jednací síně.

U soudu už svědčila celá řada regionálních politiků. Podle odposlechů byli s obžalovaným Martinem Dědicem v častém kontaktu.

autor: ada
Spustit audio