Co bude dál se Slezankou? Veřejná debata budoucnost centra Opavy neosvětlila

23. září 2015
Zprávy , Zprávy

Ani večerní veřejná debata nedala Opavanům odpověď na otázku - co bude dál s obchodním domem Slezanka. Už několik let plánuje developerská společnost Crestyl stavbu nového obchodního komplexu těsně vedle Horního náměstí.

Právě Slezanka by mohla být součástí celého projektu. Firmě to umožňuje deset let stará smlouva s opavským magistrátem. Připomeňme, že Slezanka je v Opavě citlivým tématem, protože ji město koupilo za rekordní částku - přes čtvrt miliardy korun.

Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění si 70 procent obyvatel Opavy přeje, aby byla jednopatrová a momentálně úplně prázdná Slezanka opravená a velká proluka za ní zůstala aspoň částečně parkem. Jak to ale bude doopravdy, to pořád jasné není.

„Myslím, že ten balónek je teď přehozený na společnost Crestyl a že by jí velice napomohlo, že by přednesla první návrhy toho, jak by to mohlo vypadat, aby si občané mohli udělat představu,“ řekl primátor Opavy Martin Víteček (hnutí ANO) s tím, že první návrhy by mohly být k dispozici v rámci měsíců.

Posun zatím ani toto veřejné projednávání nepřineslo, protože je pořád otázkou, jestli bude společnost Crestyl pouze stavět za Slezankou, nebo k tomu připojí i rekonstrukci samotné Slezanky. Dlouholeté čekání už mnoha lidem vadí.

„V podstatě jsem se nic nedozvěděl. Nevím, v které fázi se ten projekt nachází,“ krčil rameny jeden z námi oslovených účastníků debaty. „Obchodní centrum, které zastaví celou tu plochu, není dobré pro město,“ dodal další. Paní ve středním věku by pak uvítala obchůdky, obchodní centrum ale odmítá.

Otázku, co tedy bude dále s touto nejchoulostivější opavskou kauzou, jsme položili i Omaru Koleilatovi z vedení developerské společnosti Crestyl.

„Dalším krokem bude kreslit. Udělat si program, říct klíčové body, co si jak představujeme a taky dát zadání architektům ve spolupráci s městem. Tentokrát to ale musíme udělat v rekordně krátkém čase,“ přemítá Koleilat.

Vizualizace projektu zástavby za Slezankou

Na nějaké termíny výstavby je podle něj ještě brzy. „Co jsme pochopili, je, že město chce zásadní změny v projektu, a za to my bychom do toho eventuálně mohli zakomponovat objekt Slezanky,“ dodává developer.

Takže během několika měsíců by už mohlo být jasněji. To už i vedení města očekává aspoň nějaké nákresy nebo nějaké konkrétní nápady. Navíc ve městě se už od komunálních voleb v této souvislosti stále skloňuje možnost referenda.

autor: mrk
Spustit audio