Čtyři moravské kraje připravují společný systém placení jízdenek

20. listopad 2017
Zprávy , Zprávy

Cestující veřejnou dopravou na celé Moravě se dočkají jednoduššího kupování jízdenek v autobusech a vlacích. Čtyři moravské kraje teď chystají společný systém uznávání platebních nebo dopravních karet. Při více jízdách v jednom dni by měl cestujícím navíc ušetřit peníze.

Hledání mincí a bankovek by chtěly kraje nahradit přikládáním karet k terminálům přímo v autobusech nebo vlacích. Ty by měly být propojené na celé Moravě a fungovat stejně.

„Snahou bylo, aby cestujícím, kteří cestují zejména přes hranice těchto krajů, bylo nabídnuto nějaké jednotné platební médium, které by přeshraniční dopravu nekomplikovalo. Takovým základním médiem by měla být bankovní platební karta,“ vysvětluje Aleš Stejskal, jednatel ostravské firmy KODIS, která v Moravskoslezském kraji organizuje veřejnou dopravu.

Každý ze čtyř moravských krajů teď řeší bezhotovostní placení nebo dlouhodobé jízdenky jinak. Moravskoslezský kraj má vlastní dopravní kartu, Olomoucký a Jihomoravský využívají karty bankovní a na Zlínsku zatím žádná karta nefunguje. Zhruba za dva roky by ale cestující mohl cestovat jen s jedinou kartou.

„Se kterou bude moci projet i několik krajů několika druhy dopravy a bude existovat nějaké společné zúčtovací centrum, které ty tržby rozdělí mezi kraje a cestujícímu vlastně zúčtuje jenom jízdné v nějaké maximální denní dávce,“ vysvětluje náměstek zlínského hejtmana Pavel Botek (KDU-ČSL).

V praxi půjde o podobný systém, který už funguje v městské hromadné dopravě v Ostravě. Při placení jednorázových jízdenek stejnou platební kartou nezaplatí cestující více než 80 korun za den. Jaký bude limit pro celou Moravu, ještě dohodnuté není.

„Spolupráce zejména mezi Moravskoslezským a Zlínským krajem bude ještě o nějaký stupínek vyšší, protože Zlínský kraj víceméně převezme model, který je provozován v našem kraji. Takže zřejmě by mělo být možno cestovat s naší dopravní kartou na území Zlínského kraje a zase opačně,“ dodává Aleš Stejskal z KODISu.

Společný celomoravský systém měl začít fungovat zhruba za dva roky.

autor: Michal Polášek
Spustit audio