Čtyři nové osobnosti poslali voliči v Moravskoslezském kraji do senátu

16. říjen 2016

Druhé kolo senátních voleb nejvíc v regionu lákalo na Frýdecko-Místecku. Přišlo tam téměř 16 procent lidí. Naopak nejméně chodili lidé hlasovat o novém senátorovi v Ostravě. Do uren vhodilo svůj hlas jen necelých 12 procent lidí. Přitom právě v Ostravě byl souboj o křeslo v horní komoře parlamentu nejnapínavější.

Nejtěsnější souboj o senátní křeslo se odehrál v Ostravě, kde proti sobě voliči postavili zkušenou političku, starostku Mariánských Hor a Hulváků Lianu Janáčkovou a šéfa krajských hasičů Zdeňka Nytru. V obou volebních štábech sledovali až do konce každý sečtený okrsek.

Z vítězství se nakonec radoval nezávislý kandidát s podporou TOP 09 a ODS Zdeněk Nytra. Svou soupeřku porazil jen o 424 hlasů. A jaké budou jeho první kroky na postu senátora?

„Přiznám se, že to vůbec nemám vymyšleno, nachystáno. Musím zřídit svou senátorskou kancelář v Ostravě, protože to jsem voličům sliboval a určitě to hodlám dodržet. A taky poprosím kolegy, kteří už v Senátu jsou, aby mi nakreslili mapu, ať se tam zorientuju tak, abych našel třeba jídelnu a podobné místnosti,“ řekl krátce po zvolení Nytra.

Relativně těsný byl také výsledek senátních voleb v obvodu Bruntál, kde se střetli dva Ladislavové z Krnova – Václavec za ANO a Sekanina za KSČM. Do horní komory parlamentu nakonec voliči poslali prvního jmenovaného. Ředitel krnovské nemocnice se chce zdravotnictví věnovat i jako senátor.

„Vítězství vnímám jako velký závazek vůči lidem. Moje kroky by se v první fázi měly ubírat do oblasti zdravotnictví, kde si myslím, že je třeba udělat hodně systémových změn,“ říká Václavec.

Nejjednoznačnější vítězství si v regionu připsal kandidát na Novojičínsku, a to Petr Orel ze Strany zelených, který kandidoval i za KDU-ČSL. Získal přes 74 procent hlasů.

„Mám tady nějaké kořeny, lidé mě v tom volebním obvodu znají, něco je za mnou. Pětadvacet let jsem fungoval v komunální politice v Novém Jičíně a celou kampaň jsem se snažil držet přísloví Ševče, drž se svého kopyta,“ poznamenal Orel.

Jako ekolog a šéf záchranné stanice zvířat by se tak i v Senátu chtěl zaměřit na životní prostředí a územní rozvoj.

Také na Frýdeckomístecku se vítězilo s velkým náskokem. Svou výhru z prvního kola obhájil s víc než 73 procenty vládní zmocněnec Jiří Ciencala. „To první kolo něco signalizovalo a voliči věrní zůstali věrni,“ dodal.

Moravskoslezský kraj tak vysílá do horní komory Parlamentu ČR čtyři nové tváře. Všichni se na senátorských postech představí úplně poprvé.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio