Cyklisty v Novém Jičíně ochrání nově vymezený prostor na vozovce

15. srpen 2017
Zprávy , Zprávy

Cestování z centra Nového Jičína do dvou velkých sídlišť je teď na kole o něco bezpečnější. Po celé délce ulice Palackého přibyly cyklopruhy. Radnice musela vozovku rozšířit, aby na ní vznikl potřebný prostor. V jednom místě ale musejí být řidiči a cyklisté stále opatrní.

Paní Hana ochotně přibrzdila kolo u chodníku. Zatímco dříve by ji motoristé museli objíždět, teď kvůli namalovanému cyklopruhu se drží v bezpečné vzdálenosti. „Vždycky na nás cyklisty troubili a honili nás. Teď mám svůj pás a můžu v něm kdykoliv jet, nikdo mi nemůže nic říct,“ pochvaluje si.

To pan Vilém je poněkud skeptický. „Když pojedu s dětmi, nebudu mít dobrý pocit, že tady pořád jezdí auta,“ říká.

Autor tohoto článku během natáčení reportáže neviděl ani jednoho řidiče, který by nově namalované čáry ignoroval. A i když tu jezdí široká nákladní auta, tak všichni se drží mimo vyznačený pruh.

„Ulice Palackého spojuje centrum s městskou částí Loučka a pohyb cyklistů je tady značný,“ pochvaluje si nové pruhy ředitel novojičínské městské policie Jiří Klein. Podle tři roky starého sčítání využije ulici k jízdě na kole až 500 cyklistů za den.

Úpravy vyšly na více než 2,5 milionu korun. „Každý pruh je široký 1,5 metru. Abychom těm parametrům dostáli, museli jsme v určitých místech komunikaci rozšířit,“ říká mluvčí města Marie Machková.

Kritické místo u přechodu

Uprostřed zhruba jeden a půl kilometru dlouhé cyklostezky ale čeká na cyklisty tak trochu rébus. Je tady přechod pro chodce, který má široký středový ostrůvek. A právě kvůli němu a také konfiguraci okolního terénu tady už vozovka rozšířit nešla. Takže cyklopruhy 30 metrů před přechodem končí a dalších 30 metrů za ním zase začínají. A právě tady se cyklisté a řidiči musejí chovat tak trochu jinak.

Červený podklad upozorňuje na křížení s boční cestou

„Ochrana cyklisty je tady mnohem menší. Je pravda, když cyklista vyjíždí z cyklopruhu do cyklokoridoru, tak řidič, který jede vedle něj po komunikaci, by mu měl dát přednost,“ vysvětluje šéf strážníků Jiří Klein.

Podle šéfa strážníků si řidiči také musejí uvědomit, že v cyklopruhu nemůžou s autem ani zastavit. Zatím to někteří šoféři ignorují a kvůli nákupu v novinovém stánku parkují přímo na namalovaných symbolech kol.

U přechodu pro chodce cyklopruhy kvůli nedostatečné šířce nejsou
autor: Michal Polášek
Spustit audio