Dějiny Opavy můžeme pozorovat i pod zemí v letitých kanalizačních stokách

31. červenec 2017

Historii můžeme najít i tam, kde bychom ji příliš nečekali. Třeba několik metrů pod zemí pod rušnou křižovatkou. Vždy jednou za rok musí technici v Opavě zkontrolovat stav letité kanalizační stoky, která je s téměř dvoumetrovou výškou největší ve městě. Této příležitosti jsme využili a do kanalizačního otvoru jsme se spustili také.

Šachtou jsme se spustili do podzemní stavby staré minimálně 110 let. Dostali jsme se pod nejrušnější opavskou silnici. Nad hlavou jezdí auta směrem na Ostravu a dole se ozývá zvláštní hučení.

„Na čistírně odpadních vod máme starou německou mapu z roku 1905, kde je tato stoka už zakreslena, a to včetně všech profilů a všech šachet, které tady jsou dodnes,“ říká Kamil Boček ze společnosti SmVaK.

Pracovníci vodáren na údržbu většinou používají techniku, ale někdy se musejí dolů i podívat.

„Čištění kanalizačních stok se dnes provádí pomocí vysokotlaké techniky, monitoring pomocí televizní kamery. Samozřejmě namátkové kontroly u větších stok se dělají i tak, že chlapi lezou do šachet a stoky vizuálně kontrolují,“ vysvětluje Kamil Boček.

Stav stoky, ve které jsme reportáž natáčeli, je podle pracovníků vodáren uspokojivý. Můžeme tak alespoň chvíli obdivovat úhledné, symetrické oblouky a tvar celé chodby včetně úzké cestičky podél zdi, po které se chodilo už za Rakouska-Uherska.

Podobné namátkové kontroly se dělají v Moravskoslezském kraji ve všech větších městech. Zvláště – a to je právě případ Opavy, pokud se na povrchu plánuje kompletní rekonstrukce silnice.

autor: mrk
Spustit audio