Dělníci začali rozebírat 30 milionů tun hlušiny, likvidace haldy Heřmanice potrvá 10 let

UVNITŘ VIDEO. Bagry a buldozery začaly v Ostravě likvidovat obří haldu Heřmanice. Postupné rozebrání a vytřídění 30 milionů tun hlušiny potrvá 10 let, a haldu pak nahradí lesopark. Heřmanický odval patří k největším ekologickým zátěžím v Moravskoslezském kraji. Problém je i v tom, že halda pod povrchem stále hoří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělníci rozebírají haldu Heřmanice na Ostravsku

Dělníci rozebírají haldu Heřmanice na Ostravsku | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

Haldu halí hustý bílý mrak. Je však neškodný, jak říká Josef Gajda ze společnosti Ostravská těžební. „Halda je termicky aktivní, to znamená, že zbytková složka uhlí plus jiné organické složky hoří. V momentě, kdy dojde ke styku s vodou, vzniká pára, protože kamení dosahuje teploty i 800 stupňů,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Buldozery likvidují haldu Heřmanice na Ostravsku. Více si poslechněte v reportáži Martina Knitla.

Separační linka, kterou dělníci používají, patří podle něj k nejmodernějším v celé Evropě. „Máme za to, že v Evropě nepracuje technologie takových parametrů. Unikátní je tím, že má uzavřený vodní okruh. To znamená, že zpracování hlušiny bude probíhat mokrou cestou, bezprašně a nebudou u ní vznikat takzvané kalové rybníky, jak bylo u úpraven vzniklé,“ vysvětlil Gajda.

Separační linka oddělí uhlí a kvalitní kamenivo. Zbytek půjde zpátky. Pak bude možno z tohoto místa udělat bezpečnou krajinu, říká Josef Havelka ze státního podniku Diamo. „Prodejná hmota bude jenom uhlí a část kameniva, které bude mít požadovanou kvalitu. Ostatní kamenivo, takzvané podsypné, se nám bez uhlí vrátí zpátky. Očekáváme, že to bude až 70 procent objemu. To znamená, že jenom 30 procent zmizí,“ řekl Havelka.

Likvidace haldy včetně nákupu strojů bude stát stovky milionů korun. Kdyby ale při rozebírání postupovali jinak, mohlo by to stát i 10 miliard, tvrdí Havelka. „Kdyby se taková halda sanovala stejným způsobem jako v Radvanicích v Čechách halda Kateřina, která je pětkrát menší a stála dvě miliardy, tak tohle by stálo 10 miliard. To státní rozpočet neunese. V současné době stroje, které jsme nakoupili, stály 33 milionů. Provoz na každý rok bude stát zhruba 15 až 30 milionů. Podobu deseti let je to proti té částce, kterou jsem říkal předtím, opravdu zanedbatelná suma,“ vysvětlil Havelka.

Dělníci rozebírají haldu Heřmanice na Ostravsku | Foto: Martin Knitl

Halda Heřmanice je skutečně obrovská, má rozlohu přes 60 hektarů. Začala se zavážet už v 19. století. Materiál přestal přibývat po ukončení těžby uhlí v Ostravě v roce 1994.

Dělníci rozebírají haldu Heřmanice na Ostravsku | Foto: Martin Knitl

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme