Desetitisíce domácností bez elektřiny, zraněný hasič. Extrémní vítr komplikoval dopravu

12. prosinec 2017
Zprávy , Zprávy

Přes východní část České republiky v noci na úterý přešel silný vítr, vyvracel a lámal stromy a poškozoval střechy. Bez elektřiny jsou tisíce domácností. Popadané stromy omezily dopravu. Nejsilněji v noci vál vítr na Lysé hoře v Beskydech v nárazech rychlostí téměř 137 km/h.

Poruchy se podle energetiků daří odstraňovat a jde hlavně o oblast kolem Frýdlantu nad Ostravicí, Nového Jičína a Vsetína, a dále v Olomouckém a Zlínském kraji. Více než 400 zásahů kvůli popadaným stromům a uvolněným střechám mají za sebou také hasiči.

„Co se týče počtu, nejvážnější situace byla a je v okrese Frýdek-Místek – je to polovina všech zásahů. V okrese Nový Jičín máme asi 70 zásahů. Co je důležité, zatím jsme nezjistili, že by byl někdo zraněn,“ potvrdil mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

V nemocnici ale skončil dobrovolný hasič na Jesenicku. Zranil ho padající strom ve chvíli, kdy odstraňoval jiný spadlý.

Havířov přišel o vánoční strom

Hasiči v Havířově-Šumbarku dnes museli skácet vánoční strom. Nevydržel silný vítr a v kmeni se objevila několikametrová podélná prasklina. Jak upřesnila mluvčí města Jana Dybová, na nebezpečí přišli úředníci při kontrole.

„Kvůli větru jsme kontrolovali všechny stromy, co na třech náměstích máme. A přišli jsme na to, že v Šumbarku podélně praskl kmen stromu, a proto jsme ho museli nechat odstranit,“ dodala mluvčí.

Hasič u spadlého stromu v Olomouckém kraji

Silný vítr v podvečer poškodil střechu základní školy na Jičínské ulici v Příboře. Na místě zasahovali hasiči, kteří plechovou krytinu provizorně zajistili. Škoda zřejmě nebude velká a ve škole se dnes normálně vyučuje.

Na vyčíslení škody čekají i majitelé několika aut poničených spadlými stromy, a také dráhy, protože v Hostašovicích narazil do stromu osobní vlak. Vše se obešlo bez zranění.

autoři: mrk , tif | zdroj: ČTK
Spustit audio