Desítky školáků změří své síly na biblické olympiádě

21. květen 2016

Mohli by skotačit na hřišti nebo poslouchat muziku. Místo toho sedm desítek školáků z ostravsko-opavské diecéze studuje bibli. Právě dnes totiž ve Staré Bělé změří síly na biblické olympiádě.

Biblickou olympiádu hostí starobělský Katolický dům. Do ostravské vesnice míří tříčlenné týmy z celého kraje. Byli jsme u toho, když se na biblickou olympiádu připravoval tým z pořádající farnosti.

„Pustíme si online kvíz. Objeví se nám první otázka – na které hoře dostal Mojžíš Desatero? To byla určitě hora Sinaj. Správně, ale čas nám vypršel. Příště musíme být rychlejší,“ kliká myší a kouká do obrazovky notebooku Anička Jurišicová se svými kamarádkami.

Tým se schází u Aničky v pokojíčku. Je tady akvárium, klavír, ale samozřejmě je tady i výtisk Starého zákona.

„Daly jsme si název. A první, který nás napadl – to jsou Mozky Bělé,“ smějí se děvčata. „Tak hlavně abychom Bělé neudělaly ostudu,“ obává se jedna z dívek.

Tým, který se odvážně nazval Mozky Bělé, má jednu nepopiratelnou výhodu. Občas je trénuje maminka Markéta Jurišicová, jinak povoláním paní učitelka.

„Jsem ráda, že se k něčemu odhodlaly, protože to od nich vyžaduje určitou aktivitu. Musí se něco naučit, musí si něco vyhledat a tak jsem ráda, že do toho šly. A jsem zvědavá, jak dopadnou,“ dodává paní Jurišicová.

A co vede čtrnáctiletou holku, že se učí bibli? „Určitě to má různé významy. A nutí to člověka nad vším přemýšlet,“ odpovídá Anička, která si nad biblickými otázkami bude letos lámat hlavu s více než sedmi desítkami dalších soutěžících.

autor: ada
Spustit audio