Déšť zvedl hladiny řek v Moravskoslezském kraji, Bruntálsko se potýkalo se sněhovou kalamitou

28. duben 2017
Zprávy , Zprávy

Hladiny řek v Moravskoslezském kraji kvůli dešti stouply. V řadě míst dosáhly prvních a druhých povodňových stupňů. Na třetí stupeň se už dopoledne dostala Polančice v Ostravě.

Polančice zatopila tamní méně frekventovanou křižovatku ulic Sjednocení a v Záhybu. Podle hasičů voda ale žádné budovy neohrozila.

„Situace na Polančici by se mohla v následujících hodinách snad uklidňovat. Zatím je třetí stupeň překročen, ale vypadá to, že se stoupání trochu zastavilo. Uvidíme, jaké budou další srážky,“ uvedla Vlčková před 11. hodinou.

„V Kopřivnici hasiči dnes ráno vyčistili náplavami ucpaný potok a v Polance nad Odrou vyjela jednotka dobrovolných hasičů k monitoringu vodního toku Polančice," uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.


Hasiči v Moravskoslezském kraji vyjížděli víc než 80krát kvůli zatopeným sklepům a odčerpávání vody. „Odstranili jsme také 16 nebezpečných stromů, z toho 14 jich bylo v okrese Bruntál,“ upřesnil po poledni mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela. Dodal, že dosud ale nebylo nutné nikoho evakuovat nebo zachraňovat.

Kromě Polanky byla kvůli velké vodě a zatopenému viaduktu uzavřená silnice mezi Krnovem a Branticemi, neprůjezdné bylo také Havlíčkovo nábřeží u Černé louky v centru Ostravy.

Podle Vlčkové se bude situace zhoršovat. V Držkovicích na Opavsku může Opava také dosáhnout až třetího stupně povodňové aktivity. Na Olši by podle prognóz měl platit druhý stupeň. Na ostatních místech povodí by se měly udržet první, popřípadě druhé stupně.

Lubina v Kopřivnici-Lubině dosáhla 2. stupně povodňové aktivity

I když hladiny řek budou podle vodohospodářů dále stoupat, neměly by způsobit větší komplikace nebo přímé ohrožení.

Sněhová kalamita na Bruntálsku

Nový sníh a místy i náledí komplikují od rána provoz na Bruntálsku. Policisté doporučují řidičům, kteří už přezuli pneumatiky, aby nevyjížděli na hlavní silniční tahy mezi Šumperskem, Jesenickem a Bruntálskem. Úplně uzavřena je pak do odvolání silnice třetí třídy mezi Krnovem a Bravanticemi.

„Na Bruntálsku nám v noci vytrvale sněžilo a sněží stále. Silničáři v oblasti mají nejvyšší pohotovost, protože také na Vidlích napadlo až 15 centimetrů nového sněhu,“ upozornila mluvčí krajských silničářů Simona Součková.

Přívaly sněhu ochromily život na Bruntálsku

„Nabádáme řidiče všech motorových vozidel, aby necestovali po úsecích silnic první třídy čísla I/11 a I/45 spojující Šumpersko, Jesenicko a Bruntálsko. V této lokalitě je sněhová kalamita doplněná i náledím. Průjezd je velmi složitý a komplikovaný," doplnil policejní mluvčí René Černohorský.

autoři: tif , iha
Spustit audio