Děti a dospělí uklízejí Kateřinice na Novojičínsku. V dalších obcích vyrazí na úklid v dubnu

31. březen 2017
Zprávy , Zprávy

Teplé jarní počasí odhaluje nejen krásy přírody, ale také předtím sněhem přikryté odpadky třeba kolem silnic nebo černé skládky. V Kateřinicích na Novojičínsku vyrazili lidé do terénu, aby pomohli nepořádek vyčistit. Během několika týdnů je budou následovat další tisíce dobrovolníků v celém kraji.

Před obecní úřad v Kateřinicích dorazilo asi 15 dospělých a stejný počet dětí. Rozdávají se igelitové pytle.

„Účelem akce je motivovat děti k tomu, aby udržovaly pořádek v obci, a měly kladný vztah k tomu, v jakém prostředí žijí. A aby se k tomu prostředí taky tak chovaly,“ říká Zdeněk Borkovec, člen výboru pro životní prostředí.

Děti vysbíraly PET lahve, nějaké železo, papír a taky spreje. Kluci se pak radovali z nalezené žárovky. Trasu této skupinky určovala Andrea Nováková, další členka výboru pro životní prostředí tady v Kateřinicích.

„Je nám jasné, že lidé si upravují to svoje bezprostřední prostředí, kde bydlí, kolem toho svého domečku. Ale důležité je taky veřejné prostranství,“ dodává Nováková.

Přišli rodiče s malými dětmi

Za velké úsilí odměna. Děti a dospělí na břehu přehrady opékají špekáčky. Akce tady v Kateřinicích předchází celé sérii podobných úklidů v zemi. Projekt Ukliďme svět, ukliďme Česko eviduje jen v Moravskoslezském kraji téměř 170 plánovaných akcí. Každé z nich se průměrně účastní 30 dobrovolníků.

Do úklidu Kateřinic se zapojili dospělí i děti

„Když porovnáme Moravskoslezský kraj s ostatními kraji v republice, tak je na tom poměrně dobře. Vloni vlastně, co se týká počtu úklidových akcí, byl Moravskoslezský kraj na čtvrtém místě v České republice,“ říká mluvčí projektu Radek Janoušek.

Dodal, že nejvíce akcí organizují obce a spolky jako hasiči, myslivci, skauti nebo turisté.

Nejvíce si úklid užívaly děti
autor: Michal Polášek
Spustit audio