Digitalizace kin má v kraji první oběť. Končí ostravský Vesmír

31. březen 2012
Zprávy , Zprávy

Nesehnalo peníze a končí. Takový osud potkal jedno z nejstarších kin v Ostravě, které kvůli digitalizaci ruší promítání pro veřejnost. Kino Vesmír totiž nezískalo potřebnou státní dotaci na výměnu zastaralé technologie a musí promítat jen filmy dostupné na celuloidu nebo DVD. A těch je od letošního roku jako šafránu, protože většina novinek vychází už jen digitálně.

Zvuk promítačky na 35mm filmy už ve většině kin neuslyšíte, nahrazuje ji tichý digitální projektor. Trend posledních let totiž zní: Digitalizovat! Uvědomují si to i poslední opozdilci, kterým by jinak hrozilo, že nebudou mít co promítat. Jako třeba ve Frenštátu pod Radhoštěm.

„Já jsem si to dost dobře nedokázal představit, jak bychom byli schopni fungovat dál. Asi bychom fungovali jako koncertní sál, asi jako divadlo. Asi bychom přešli na nějaký artový žánr, ale rozhodně už bychom frenštátské kino nemohli nazývat plnohodnotným kinem,“ říká ředitel frenštátského kulturního domu Marián Žárský.

Na digitalizaci získalo frenštátské kino státní dotaci doslova na poslední chvíli. „Získali jsme dotaci ve výši 550.000 korun, což byla maximálně možná míra, protože v té poslední páté vlně žádostí se ucházel o tuto dotaci rekordní počet kin,“ dodává Žárský.

Mezi nimi bylo i ostravské kino Vesmír, které ale takové štěstí nemělo. „Za kino Vesmír musím bohužel říct, že jsme se dotace nedočkali. No a dva miliony je vysoká suma pro v podstatě školní kino, které není dotováno žádným způsobem,“ potvrzuje jeho provozní Jan Urbiš.

Kino spadá pod Vysokou školu báňskou-Technickou univerzitu Ostrava, která jej využívá jako přednáškový sál. Náklady na digitalizaci by ale její rozpočet neunesl.

„Ten poslední výkřik byl růžový nápis Hrajeme pro veřejnost, aby si veřejnost všimla, že kino ještě pořád funguje,“ říká provozní Vesmíru.

A fungovat bude pro veřejnost až do června, po letních prázdninách už ho čeká pouze omezený provoz.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio