Dlouhodobě nemocní se v Bílovci budou léčit v novém. Nemocnice chystá rekonstrukci

19. červen 2015
Zprávy , Zprávy

Na osmdesát pacientů nemocnice v Bílovci má za sebou stěhování. Začíná tam rekonstrukce oddělení následné péče a tak zdravotníci museli přemístit hlavně seniory. Modernizace přijde na 52 milionů korun a lidem zajistí lepší podmínky pro léčbu.

„To bylo okamžitě, já jsem měl jeden pytel, který jsem nesl, a to bylo všechno,“ vzpomíná na stěhování oddělení důchodce Zbyněk Juchelka. Už pět měsíců se tady léčí kvůli ucpávání cév a nehojící se ráně na noze. A podle lékařů se v nemocnici ještě pár týdnů zdrží.

Teď už ale nemocnice v Bílovci podniká první kroky k velké změně. Jednotlivé stanice oddělení následné péče se stěhují do vedlejších budov, aby tato stavba, kterou čeká rekonstrukce, byla úplně volná pro práci dělníků.

A ruce k dílu tady museli přiložit všichni. Třeba i administrativní pracovnice oddělení následné péče Lenka Pastrňáková. Celé tři stanice tohoto oddělení s kolegy přestěhovala během dopoledne.

„Muselo to odsýpat, nesměli jsme narušit provoz oddělení. Od přípravy harmonogramu i toho, když bylo potřeba odnést tašku, popřípadě doprovodit chodícího pacienta. Člověk v ten den opravdu nachodil pár kilometrů navíc,“ poznamenala Lenka Pastrňáková.

Zbývá už přemístit jen poslední patro. Ani stěhování a rekonstrukce ale nemůže zabránit provozu oddělení následné péče. Místní LDN totiž patří k těm nejbližším, kam své pacienty posílají i nemocnice z krajského města.

„Každý pracovní den přijímáme a propouštíme pacienty, případně překládáme na jiné pracoviště, takže vesměs bývá oddělení plné. Spádová oblast je pochopitelně Bílovec a okolí, ale bereme i akutní pacienty ze všech ostravských nemocnice,“ říká primářka Dagmar Palasová.

Už koncem roku 2016 se tady budou léčit v novém komfortnějším prostředí, nastiňuje ve vystěhovaném patře budovy C provozní náměstek nemocnice Jiří Chrástek.

„Až přijdete příště, tak ta příčka už tady nebude. Ty dva pokoje budou mít z každé strany přístup do sociálního zařízení, kde pacienti budou mít WC, sprchu a umyvadlo. Dnes se chodí umývat na konec chodby, kde je jedna sprcha pro ženy a druhá pro muže. Po rekonstrukci to bude spíše jako ve speciálním hotelu,“ dodává Jiří Chrástek.

Změn se dočká i sklep budovy. Tam se přesune a rozšíří rehabilitační oddělení.

autor: Zdislava Mochová
Spustit audio