Dlouhodobé papírové jízdenky nahradí ODISka. Prodej kuponů končí

29. únor 2016
Dobré odpoledne

Dnes naposled si můžou cestující městskou hromadnou dopravou v Ostravě koupit dlouhodobé jízdenky v papírové podobě. Od zítřka už k tomu budou potřebovat čipovou kartu ODISka.

Vyřízení karty ale trvá i několik týdnů. Úřednice Dopravního podniku Ostrava (DPO) jsou tak v těchto dnech zavaleny žádostmi o nové karty.

„Každý už si začíná ODISky objednávat, aby to stihl. Lidem se to – jak komu – líbí, nelíbí,“ říká Šárka Hisemová, pracovnice za přepážkou, které tak v posledních týdnech výrazně přibylo práce. „Teď je těch žádostí hromada. Takových 530 ani ne za měsíc,“ počítá.

Kupony na 30 nebo 90 dní bude od zítřka vydávat pouze na bezkontaktní čipovou kartu ODISka. Změna souvisí s přechodem na elektronické jízdné v rámci celého kraje, potvrdil mluvčí podniku Miroslav Albrecht.

„My jsme předpokládali, že klasický český občan nechává vše na poslední chvíli, ale vidíte, že ani teď není prodejna zcela zaplněna. Nárazově se tady ale fronty objevují, to je pravda,“ dodává mluvčí DPO.

Nově vyřízenou kartu si u okénka právě vyzvedla i Naděžda Kubínková. „Budu si kupovat normálně měsíčník, jak jsem byla zvyklá. Akorát tu kartu musíte mít s sebou. Je to hlídání další karty navíc, ale je to ošetřené, jsem si přečetla,“ říká paní Kubínková.

„Podle mě je to výborná věc. Já se nové techniky nebojím, jsem bývalý programátor,“ směje se paní Alena.

Kromě papírových měsíčníků by v Ostravě měly časem úplně vymizet i krátkodobé jízdenky v tištěné podobě. O termínu se ale ještě nerozhodlo.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio