Dny NATO budou letos mimořádné. Organizátoři poodhalili své plány

7. duben 2018 12:00
Zprávy , Zprávy

Datum 15. a 16. září tohoto roku by si měli pořádně zapsat do diářů všichni milovníci vojenské techniky. Letošní Dny NATO spojené s dny českých vzdušných sil budou totiž podle slibů pořadatelů mimořádné. Oslavovat se bude sto let od založení Československa.

Čtyři roky. Tak dlouho vznikal podle hlavního organizátora Zbyňka Pavlačíka program letošních mimořádných Dnů NATO. Kromě vzniku Československa připomene i další osmičková výročí.

„Již nyní máme potvrzeno několik desítek kusů historické techniky a to mnohdy unikátní, které půjdou jak díky spolupráci se Slezským zemským muzeem, tak i díky aktivní podpoře a spolupráci s našimi významnými partnery, jako je Škoda Auto a Tatra Trucks,“ vyjmenovává Zbyněk Pavlačík hlavní dodavatele historické pozemní vojenské techniky.

K vidění budou meziválečné tanky LT-34 a LT-35. V historickém kempu pak nebude mezi ukázkami výzbroje z doby druhé světové války chybět legendární tank T-34. Fandy letectví pak láká do Mošnova ředitelka Slezského zemského muzea Jana Horáková.

„Bude originální Spitfire Mk. IX, který bude na letové ukázce, na statice bude jeho replika. Bude lítat, to ještě ladíme, jestli bude lítat, nebo bude na statice, replika letounu Jak-3. Co je velká vzácnost, tak na letové ukázce určitě bude replika letounu B-534,“ vyjmenovává Horáková.

Další historický letoun ukáže také české letectvo. Až ze základny v Náměšti nad Oslavou přiveze po zemi bombardér Suchoj Su-7, potvrzuje zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Verner.

Repliku ruské stíhačky Jak-3 viděla Ostrava 30. dubna 2015 během velkých oslav 70. výročí osvobození města

„Ten letoun má poměrně velké rozpětí a určitě se nevejde na cestu. Takže koordinace převozu z Náměště nad Oslavou do Ostravy bude poměrně náročný oříšek pro techniky rozebrat a pak to tady zase znovu smontovat, zjistit výšku průjezdu pod mosty a podobně. Takže z tohoto hlediska to bude určitě zajímavá akce,“ dodává Verner.

Filharmonici a stíhačky

Výjimečným bodem programu pak bude synchronizované vystoupení ostravských filharmoniků a pilotů českého letectva. Hudebníci zahrají Smetanovu Vltavu z cyklu Má vlast. Ředitel Janáčkovy filharmonie Jan Žemla slibuje, že i přes burácení leteckých motorů bude hudba dobře slyšet.

„Celý projekt se bude zvučit a dnešní technika už dokáže prakticky eliminovat veškeré hluky mimo tu hudbu, která má jaksi zaznít,“ říká Žemla s tím, že zvukaři spolu se zástupci filharmonie budou hluk měřit v polovině května. Podle výsledků se pak rozhodnou na způsobu tzv. amplifikace.

Na Dnech NATO se představí technika dvaceti zemí. Ze současných strojů to bude třeba nejmodernější francouzský letoun Dassault Rafale.

autor: Michal Polášek
Spustit audio