Do boje o osvobození Ostravy se přidají také vojenští nadšenci z Klimkovic

22. duben 2015
Dobré odpoledne

Tanky, děla, vojáci v dobových uniformách a skutečný útok na město. Tak budou už za pár dnů vypadat oslavy 70. výročí osvobození Ostravy. V bojových ukázkách na březích řeky Ostravice budou hrát také dobrovolníci a nadšenci ze širokého okolí.

Pomyslný "povolávací rozkaz" už dorazil i do jednoho ze statků v Klimkovicích u Ostravy. V souvislosti s oslavami tam bude sídlo dávných hulánů, kteří se umí proměnit na jakoukoliv armádu.

„Ti koně, které teď vyvádějí ze stáje, se budou účastnit té ostravské operace. Jezdíme i do jiných akcí, naše hlavní činnost je období Napoleona, středověk. Druhá světová válka je pro nás taková výzva. V akci, kde se pohybujeme mezi děly a tanky, kde je jiný hluk, jsme ještě nebyli,“ říká Zdeněk Ševčík z klimkovického Klubu vojenské historie.

Pokud jde o reakci koní na střelbu, vojenští nadšenci z Klimkovic obavy nemají. „Děláme to dlouhodobě, koně jsou v permanentním výcviku a jsou na to zvyklí,“ ujišťuje Vlastimil Dostalík z Hulánského regimentu Nr.1 von Merveldt.

„Samozřejmě určí nám až v korytě řeky Ostravice, z kterého místa a kam máme vyjet, přesné pozice a podobně,“ dodává Ševčík.

Čtěte také

Klimkovičtí huláni mají ve své výzbroji a výstroji především vojenské stejnokroje z dob napoleonských válek. Ve čtvrtek 30. dubna ale obléknou uniformy sovětských vojáků. „Ta je úplně zelená a nicneříkající,“ směje se hulán.

Huláni

Takže až se budou poslední dubnový den na březích řeky Ostravice prohánět tanky a dunět děla, tak ti pánové na koních to jsou klimkovičtí huláni, dočasně převelení do druhé světové války.

autor: mrk
Spustit audio