Do hukvaldské obory se vrátila liška Bystrouška

8. duben 2016

Hradní oboru v Hukvaldech opět zdobí jeden z nejoblíbenějších symbolů obce. Právě dnes se slavnostního odhalení dočká kopie vloni ukradené lišky Bystroušky. Byli jsme u toho, když sochu do obory instalovali.

Návštěvníci Hukvald si budou moci cestou na hrad znovu pohladit lišku pro štěstí. Kopii bronzové lišky Bystroušky, kterou vloni v květnu ukradl neznámý zloděj, slavnostně odhalí dnes v 10 hodin dopoledne.

Do obory se ale vrátila už o něco dříve. A my jsme byli u toho, když se v ‚utajení‘ na bludné balvany vracela. Na všechno dohlížel sochař Adam Krhánek, který s liškou strávil několik posledních měsíců.

„Máme ji opět v bronzu a snažíme se ji i vizuálně dopracovat do fáze, ve které byla odcizena,“ říká socha.

S vytvářením kopie lišky ale neměl vůbec jednoduchou práci. K dispozici měl totiž jen fotografie. Původní forma se totiž nedochovala. Nová liška Bystrouška je od té původní ale skoro k nerozeznání.

„Kdyby se zachovala původní forma, tak bych se k té práci vlastně ani nedostal. Vznikl model v počítači, který byl vytištěn na 3D tiskárně. Potom byl ten základní tvar domodelovaný sochařskými postupy – plastelína, forma, odlitek,“ vysvětluje sochař.

„Upřímně jsem nejdříve doufal, že se liška třeba najde, že se někdo zalekne, zahodí ji, ale nestalo se tak. Takže postupně jsme začali uvažovat, jak tu ztrátu nahradit,“ vzpomíná Václav Kotásek, vedoucí stavebního odboru ostravsko-opavského biskupství.

Z obory hukvaldského hradu zmizela oblíbená socha lišky Bystroušky

Biskupství ostravsko-opavské, kterému celá obora patří, doufá, že tentokrát už tady liška Bystrouška vydrží napořád. Pomoct by tomu mělo nové ukotvení i zabezpečení.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio