Do Moravskoslezského kraje dorazilo Betlémské světlo

20. prosinec 2014
Zprávy , Zprávy

Tradiční symbol Vánoc - Betlémské světlo - bude ode dneška zářit v mnoha kostelích a v místech, ze kterých si plamínek mohou lidé odnést domů. Dopoledne dorazilo vlakem do Ostravy.

První čtyřčlenná skupinka skautů vyjela už v 6:20 rychlíkem do Prahy, další vlaky vezly betlémské světlo do Bohumína, Plzně nebo Uherského Hradiště. Na každé zastávce skauti předávali světlo dalším lidem.

Například cestu Betlémského světla z Ostravy do Frýdlantu nad Ostravicí zajišťoval turistický oddíl Lysáci z Malenovic. „Světlo jsme předávali jednak na všech stanicích a pak v Malenovicích máme v 17:00 v kostele takovou malou slavnost a předtím v půl čtvrté v Obecním domě vyrábíme lucerničky, všechny tam srdečně zveme,“ říká Monika Žídková z turistického oddílu.

Podle Žídkové má roznášení Betlémského světla krásnou a dojemnou atmosféru. Setkává se ale i s veselými historkami.

„Jeden tatínek nesl světlo na Lysou horu, pak šel ještě pěšky domů – byl až z Frýdku-Místku. Takže v noci přišel domů, položil světlo na noční stolek a manželka říkala: Dobrou noc, miláčku a světlo sfoukla,“ směje se.

Betlémské světlo rozvážejí skauti po Česku už popětadvacáté. Novodobou tradici odstartoval rakouský rozhlas. Plamen zažehnutý v Betlémě nejprve dorazí letadlem do Vídně, odtud ho pak čeští skauti vozí vlakem do Brna, kde ho předají brněnskému biskupovi.


Mapa zastávek s Betlémským světlem a místních akcí
www.betlemskesvetlo.cz

Po celé republice je několik stovek míst, kam si lidé mohou pro světlo přijít – jsou to hlavně kostely, ale třeba také skautské klubovny. Někde si pro světlo mohou lidé přijít už dnes nebo zítra, jinde třeba až na Štědrý den.

autoři: tif , mik
Spustit audio