Do Vítkovic Heavy Machinery vstoupí společnost zbrojaře Jaroslava Strnada

12. březen 2018
Zprávy , Zprávy

Do firmy Vítkovice Heavy Machinery (VHM) ze strojírenského holdingu Vítkovice Machinery Group ostravského podnikatele Jana Světlíka vstoupí společnost SPV VTK zakladatele holdingu Czechoslovak Group Jaroslava Strnada. Vítkovice podaly soudu návrh na insolvenci a zároveň požádaly o schválení takzvané předbalené reorganizace. Ta umožní zapojení investora jak pro financování reorganizace, tak k zajištění finančních toků pro výrobu. ČTK to dnes sdělila mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

Vítkovice už soudu také odeslaly reorganizační plán, který schválila většina zajištěných i nezajištěných věřitelů firmy. Předschválená reorganizace umožňuje dlužníkovi, aby se se svými nejvýznamnějšími věřiteli dohodl na reorganizaci ještě před zahájením insolvenčního řízení. Hlavním bodem reorganizace VHM je právě vstup investora.

Strnad je jediným akcionářem SPV VTK. Mluvčí firmy Andrej Čírtek uvedl, že ve VHM získá většinový podíl 51 procent akcií a přivede do společnosti nové manažery k posílení současného vedení. „Klíčový pro celý reorganizační proces byl souhlas a důvěra většiny věřitelů. Předložený reorganizační plán předpokládá, že v rámci reorganizace část věřitelů kapitalizuje své pohledávky, pohledávky ostatních věřitelů pak budou restrukturalizovány a ve zbývající části uspokojeny,“ uvedl Čírtek. Finální verzi reorganizačního plánu ještě musí schválit věřitelé a soud.

„VHM je ve velmi složité situaci. Pokud se projekt reorganizace, na kterém pracujeme, bude realizovat, bude VHM hledat obchodní synergie i se společnostmi skupiny Czechoslovak Group, ale nebude se jednat o žádné kapitálové propojení. Společnost VHM by stála mimo skupinu CSG,“ uvedl Strnad.

„Zvažovali jsme několik variant řešení situace a rozhodli jsme se pro účinný krok – spojení angažmá partnera a předpřipravené reorganizace. Tím končí pro okolí VHM i zaměstnance období nejistoty a začíná oživení VHM," uvedl předseda představenstva VHM Martin Žák. Společnost podle něj jednala s různými finančními partnery a dohodla se s nejvážnějším kandidátem.


Vítkovice Heavy Machinery
Jsou producentem ocelí a výrobků z nich, včetně produktů pro energetiku. Ve skupině Vítkovice Machinery Group je přes 20 firem, které mají dohromady asi 3000 zaměstnanců. Předloni se čtyři firmy ze skupiny dostaly do finančních potíží: Vítkovice Power Engineering později skončily v konkurzu, Vítkovice Gearworks a Vítkovice Revmont mají povolenou reorganizaci a reorganizace Vítkovic Envi už úspěšně skončila. Ze skupiny se před rokem osamostatnil lahvárenský Cylinders Holding, několik firem skupina prodala.

O přípravách vstupu nového investora firma informovala v polovině ledna, kdy se vedení podniku dohodlo s odbory, že někteří zaměstnanci budou zatím moci zůstávat doma s 80 procenty náhrady mzdy. Důvodem této dohody byl nedostatek provozního kapitálu, který firma řešila převážně nebankovním tollingovým financováním s několika subjekty a také dohodami s dodavateli a odběrateli.

VHM mají téměř 1000 zaměstnanců. Dohoda, která má platit do konce března, se týká 800 z nich. Odboráři ve firmě jsou od října ve stávkové pohotovosti. Hlavním důvodem pro její vyhlášení bylo opožděné vyplácení mezd. Od té doby už zaměstnanci několik měsíců dostávají výplaty včas, odbory ale s odvoláním stávkové pohotovosti čekají na další vývoj ve firmě a právě zajištění financování.

Kijonková uvedla, že firmě se podařilo nejen získat souhlas potřebného nadpolovičního podílu věřitelů pro navrhovaný postup, ale také udržet tok nebankovního financování. „To má spolu s finančním partnerem zajistit především pokračování výroby. Dohoda s odbory o možnosti fázovat výrobu zatím platí. I pro zaměstnance, kteří momentálně nejsou na pracovišti a pobírají 80 procent mzdy, je dnešní krok VHM dobrou zprávou pro návrat do práce,“ uvedla mluvčí.

Vítkovice Heavy Machinery jsou producentem ocelí a výrobků z nich, včetně produktů pro energetiku. Žák je předsedou jejich představenstva od října.

Ve skupině Vítkovice Machinery Group je přes 20 firem, které mají dohromady asi 3000 zaměstnanců. Předloni se čtyři firmy ze skupiny dostaly do finančních potíží: Vítkovice Power Engineering později skončily v konkurzu, Vítkovice Gearworks a Vítkovice Revmont mají povolenou reorganizaci a reorganizace Vítkovic Envi už úspěšně skončila. Ze skupiny se před rokem osamostatnil lahvárenský Cylinders Holding, několik firem skupina prodala.

zdroj: ČTK
Spustit audio