Dobrovolníci z celé Evropy v Ostravě řeší, jak zlepšit propojení univerzit

1. listopad 2014

Kampusem ostravské Vysoké školy báňské zní angličtina. Desítky studentů z celé Evropy tam řeší, jak ještě lépe propojit evropské univerzity.

Dvě stě studentů z celé Evropy přijelo do ostravského univerzitního kampusu Vysoké školy báňské-Technické univerzity. Pomáhají svým vrstevníkům vycestovat do ciziny za studiem v rámci oblíbeného studijního programu Erasmus. V Ostravě vymýšlejí, jak ještě víc zjednodušit univerzitní cestování a také chtějí přilákat nové pomocníky.

Kenny přijel do Ostravy z Irska. Je to zkušený cestovatel, který už s Erasmem navštívil deset zemí. A v Česku není nováčkem.

„V Česku jsem podruhé, v Ostravě je to moje premiéra. První dojmy jsou fakt dobré a lidé jsou velmi milí. Zatím jsem neměl moc šanci si ji prohlédnout ve dne, protože jsem dorazil pozdě v noci. Ale věřím, že to napravím, protože už jenom tady v kampusu to stojí za to,“ ujišťuje.

Že Češi a Irové mohou spolupracovat, nepochybuje například Nikola Pavlová, která do Ostravy přijela z Brna. „Je to běžná situace, že mezinárodní studenti spolupracují s českou komunitou a naopak.“

Martina Valchařová má na starosti ubytování a stravu studentů, kteří přijedou. S programem Erasmus má zkušenost – byla rok ve Finsku.

„Právě proto jsem se k té organizaci přidala, protože jsem chtěla ty zkušenosti a všecko, co jsem nabrala, předat dál děckám, co přijíždějí za námi,“ říká.

Dobrovolníci z celé Evropy budou až do pondělí v Ostravě řešit, jak zlepšit propojení evropských univerzit a ještě víc studentům zjednodušit studijní cesty do zahraničí. Celou akci pak zakončí slavnostní předávání darů dětem z dětských domovů.

autor: stj
Spustit audio