Dokončení dálniční křižovatky v Rychalticích se opět odkládá. Podzimní termín už dělníci nestihnou

22. srpen 2017

Jen několik měsíců pracovali dělníci na dokončení dálniční křižovatky v Rychalticích na Frýdecko-Místecku. Ta přitom měla být hotová už před pěti lety. Její dostavbu ale znovu ohrožuje vyvlastňovací spor. Bývalý majitel odmítá opustit dům, který musí stavaři kvůli dokončení křižovatky zbourat.

„Co vím, tak dva měsíce už nepracují,“ říká paní Božena u svého domu a dívá se na vytíženou silnici, která vede jen asi 40 metrů před plotem. „Je to přislíbené i písemně, že tu bude čtyřmetrová stěna protihluková. Ale zatím se nestaví,“ dodává.

Na staveništi stojí opuštěný silniční válec. Jinak je tady naprostý klid, nikde není vidět žádného dělníka.

„Je to zakletá věc, abych řekla pravdu. Ale problémem je pořád jeden stojící objekt rodinného domku, který se ještě nepovedlo zdemolovat,“ vysvětluje v kanceláři ostravského Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vedoucí projektového týmu dálnice D48 Irena Krzyžánková. „Nemůžeme dojít k dohodě s bývalým vlastníkem, aby nám objekt předal,“ dodává.

Silničáři tvrdí, že už mají pravomocné rozsudky, aby mohli poslat do už vyvlastněné budovy exekutora a bývalého majitele Stanislava Švantnera vystěhovat. Ten ale říká, že se tomu bude bránit.

„ŘSD fabuluje a nemluví pravdu, poněvadž my se snažíme domluvit s vyvlastnitelem již 15 roků. Jediný, kdo vytváří nějaké překážky, aby situace mohla fungovat, je ŘSD,“ tvrdí Švantner.

Stavební práce začaly původně na jaře po vyřešení sporů se sousedy Stanislava Švantnera ohledně pozemků. Na nich se už staví. Řidičům to ale zatím nepomohlo, dál jezdí přes staveniště v úzkých pruzích po rozbitém starém asfaltu.

Nenápadný dům porostlý břečťanem brání dokončení křižovatky

„Naším záměrem a cílem je dát do konečného stavu a do provozu před zimou aspoň polovinu té komunikace v plném profilu a nahotovo,“ říká Irena Krzyžánková s tím, že plné dokončení předpokládá nejdříve v létě příštího roku.

Stanislav Švantner má za to, že tento termín reálný není.

autor: Michal Polášek
Spustit audio