Dolní oblast Vítkovice nastavila přísnější podmínky pro organizátory hudebních festivalů

24. květen 2017

Hudba z letních festivalů by Ostravany z okolí Dolní oblasti Vítkovic neměla obtěžovat tolik jako v minulém roce. Po stížnostech letos areál nastavil přísnější opatření pro organizátory akcí. Městská vyhláška pak o hodinu posouvá povolenou dobu koncertování. Na festivalech se tak letos může hrát jen do dvou hodin do rána místo loňských tří.

Nepříjemné vzpomínky na loňské hudební festivaly mají například lidé z ulice Dr. Malého, kam hudba z nedalekého areálu Dolní oblasti Vítkovice hlasitě doléhá. Například pan Jaromír podle svých slov během koncertů nemohl usnout i do čtyř nebo do pěti ráno.

„Většinou je horko a většinou když má člověk otevřeno, tak je to, jako kdyby stál před pódiem. Já jsem proti tomu, mi to strašně vadí. A letos to nebude lepší,“ říká pan Jaromír s tím, že například v době festivalu Colours of Ostrava odjede z města. „Mám malé dítě a neumím si představit, jak mi tady bude spát,“ dodává.

Po loňských stížnostech letos magistrát povolenou dobu koncertování ale přece jen o hodinu zkrátil. „Vyhláška povoluje venkovní akce buďto do jedné hodiny anebo do dvou do rána, pokud po dni konání následuje sobota nebo neděle anebo jiný svátek. Hledáme rozumný kompromis mezi návštěvníky, kteří se chtějí bavit, a mezi rezidenty, kteří se chtějí vyspat,“ říká mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská, podle které za porušení vyhlášky hrozí i statisícové pokuty.

Podmínky pro festivaly pak upravila i Dolní oblast Vítkovice. „Po loňských zkušenostech se nám povedlo zavést docela razantní opatření a jedná se o orientaci těch pódií a zvukových aparatur. Jsou v podstatě namířeny na místa, kde by obyvatele tolik obtěžovat neměly. A hlídáme i komunikaci organizátorů s městem,“ vysvětluje ředitel Petr Koudela.

To, že se doba koncertování oproti loňsku zkrátí, má podle paní Marie taky další výhody: „Aspoň bude kluk dříve doma.“

autor: Klára Kohutová
Spustit audio