Dolní Vítkovice možná ještě změní svoji podobu. Památkáři ale s novou vizí nesouhlasí

Ostravské Dolní Vítkovice se během posledních pět let proměnily z ošuntělé fabriky na jedno z nejnavštěvovanějších míst v Česku. Proměna bývalých hutí a dolu navíc ještě není u konce. Plány na rozvoj areálu ale začínají narážet na požadavky památkářů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

oblast Dolní Vítkovice, Ostrava

oblast Dolní Vítkovice, Ostrava | Foto: Filip Jandourek

Jen za loňský rok navštívilo Dolní Vítkovice přes milion lidí. Lákají je prohlídky areálu, interaktivní Svět techniky, velké festivaly nebo koncerty v aule, která vznikla přestavbou bývalého plynojemu.

„Podobným způsobem, podobnými principy by se měla předělat celá dolní oblast. Konkrétně to znamená uchovat podstatné části, na kterých spočívá zajímavost celého okrsku, a přidat k nim další části, které jsou naše, ze současného života,“ popisuje svou vizi dvorní architekt Dolních Vítkovic Josef Pleskot.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nová studie Dolních Vítkovic počítá například se stavbou univerzity nebo vědecké knihovny

Jeho studie počítá třeba ještě se stavbou univerzity nebo vědecké knihovny. Vize ale naráží na představu památkářů.

„Je otázka, jestli rozvoj nutně znamená oživit všechny jeho části. Ony samy jsou tím lákadlem, které přitahuje návštěvníky, a myslím si, že kdyby došlo k celkovému přetvoření, tak popřeme tu podstatu,“ říká odborník na technické památky Miloš Matěj.

Areál je totiž unikátní v tom, že na malém území ukazuje proces od těžby uhlí přes jeho koksování až po výrobu surového železa. Miloši Matějovi vadí třeba to, že by se měly v budoucnu obestavět zbylé vysoké pece nebo zbourat chátrající koksárenské baterie.

„Je to vkládání zcela nových funkcí do areálu, což je v pořádku, ale jsou to třeba funkce, které vyžadují značné objemy staveb. A u památek se postupuje tak, že se zvažuje, zda je památka schopna takovou náplň unést,“ dodává.

Výkonný ředitel Dolních Vítkovic Petr Koudela v tom ale problém nevidí.

„Když si promítneme fotky za uplynulých sto let, tak budeme svědky toho, že se areál v podstatě měnil každých deset, dvacet let. Není to nic nepřirozeného,“ myslí si.

Samotné Dolní Vítkovice už v dohledné době žádnou zásadní stavbu neplánují. Do proměny už vlastník areálu, společnost Vítkovice Holding, investoval s využitím dotací přes miliardu korun.

Naopak by přivítal vstup nového investora nebo strategického partnera, který by se chtěl na dalším rozvoji podílet.

Vítkovické železárny | Foto: Michal Jindra

Kateřina Daňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme