Dopravní podnik Ostrava přejde na ekologičtější provoz

5. únor 2017
Zprávy , Zprávy

Městská hromadná doprava v Ostravě by se měla do konce roku 2020 obejít bez naftových autobusů. Dopravní podnik je chce nahradit vozy na plyn, elektrobusy a trolejbusy s náhradním pohonem na baterie.

Bude to stát přes miliardu a na většinu nákladů chce použít evropské dotace.

„Ekologizace dopravy je to krok správným směrem pro lidi, kteří tady musí v tom prostředí žít. Nicméně, doprava je jenom část problému,“ říká například obyvatel Ostravy Josef Blahuta.

Dosud jezdí v Ostravě na naftu dvě třetiny ze zhruba tří set autobusů městské hromadné dopravy. Dopravce si jich po roce 2020 chce ponechat nanejvýš 50.

„Zásadně se odstaví dieselové autobusy, které budou zaparkovány pouze pro krizové situace,“ vysvětluje šéf dopravního podniku Daniel Morys.

„Už teď má dopravní podniku více než sto autobusů na plyn. A těch chce přikoupit nejvíce, i když jejich provoz není tak čistý jako v případě elektrobusů. CNG autobusy, i když jsou nízkoemisní, tak určité emise, které škodí životnímu prostředí produkují. Pokud půjde technika v elektromobilitě vpřed, tak rádi plány změníme a nakoupíme více elektrobusů,“ dodává.

Zatím chce podnik koupit elektrobusů 40 a až 15 takzvaných parciálních trolejbusů, které budou v Ostravě novinkou.

„Je konstruován takovým způsobem, že má baterii a může jezdit i mimo trakci,“ říká Morys.

Napájení dalších CNG autobusů zajistí nová plnička, kterou chce dopravce postavit příští rok na Hranečníku. Počítá i s budováním dobíjecích stanic pro elektrobusy.

Nové elektrobusy i parciální trolejbusy by měly začít v Ostravě jezdit příští rok.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio