Dotace na moderní kotle by mohly v kraji získat tisíce domácností

13. prosinec 2011

Znečištěné ovzduší na Ostravsku rozděluje. Politiky, zástupce občanských iniciativ i lidi. Shodnou se jen na tom, že situaci je zapotřebí řešit. Ale jak? Recept nenašli ani ve Speciálu Martina Veselovského, který zcela zaplnil hlediště ostravského klubu Atlantik.

Průmyslové podniky, lokální topeniště a taky doprava. Vlivy, které se podílejí na znečištěném ovzduší na severu Moravy. Jak moc? A které je zapotřebí regulovat nejvíce a jako první? Ani na tom se účastníci debaty neshodli.

Třeba Lukáš Žídek odcházel z hlediště s rozporuplnými pocity. Vadí mu hlavně výmluvy na továrny v Polsku.

„Pokud řekneme desetkrát dokolečka, že Polsko není tak významným znečišťovatelem a politici nám desetkrát znova řeknou, že Polsko zase je významným znečišťovatelem, tak co si o tom mám myslet? Že se neustále snaží jen odbočit od podstatných témat,“ říká Žídek.

Andreas Triandafilu ze sdružení Čisté nebe připouští, že debata byla vyhraněná, podle něj je ale zapotřebí začít jednat.

„Když se neshodneme, tak na Ostravsku se bude život rapidně zhoršovat. Řešení musí být, protože to tady nevylidníme a nenecháme tady nějaké území nikoho,“ dodává Triandafilu.

Ministerstvo životního prostředí slibuje řadu opatření. Například dotace domácnostem na modernizaci kotlů. Příští rok má jít o 20 milionů korun, už v roce 2013 to může být podle ministra Tomáše Chalupy o dost víc.

„Půl dává kraj, půl dává ministerstvo. A bavíme se o tom, že pokud bude zájem, byli bychom schopni alokovat až částku, která je o nulu větší. V té řekněme první fázi po pilotu. Ten nám taky ukáže, co funguje, co nefunguje, jaké to má ohlasy,“ říká ministr.

Mohlo by tak jít až o 200 milionů korun a dotace by tak mohly získat tisíce, nikoli stovky domácností.


VIDEO: Ovzduší v Moravskoslezském kraji

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu