Dráhy zachrání unikátní vodárenskou věž v Opavě

29. listopad 2009
Zprávy , Zprávy

České dráhy zachrání výjimečnou technickou památku na železniční stanici Opava-východ. Jde o zchátralou vodárenskou věž s kotelnou z konce 19.století, která se už desítky let rozpadá. I přes celkovou rekonstrukci nádraží zatím tato stavba opravena nebyla. Nadějí by mohl být rok 2010.

Po dlouhých letech je v plánu šest milionů korun už na příští rok. "České dráhy v současnosti nechávají zpracovat projektovou dokumentaci na rekonstrukci zastřešení a celkovou rekonstrukci objektu. Vzhledem k opravám a investicím drah, které proběhnou v příštím roce, budeme hledat zájemce pro využití těchto prostor," říká regionální mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Na České dráhy tlačilo kvůli záchraně věže především sdružení Za Opavu. Jeden z členů Dalibor Halátek je spokojen, že majitel památky nakonec svou povinnost splní. Jenže má z budoucnosti paradoxně obavu. Jak říká, čím více peněz do věže dráhy vloží, tím hůře pak tuto památku někomu převedou.

"Když přijde nějaké zájmové sdružení, které by tam chtělo udělat nějakou výstavku nebo něco takového, tak České dráhy to nebudou schopné převést bezplatně třeba na to sdružení, které potom ve chvíli, když to nebude v jeho majetku, nebude moci získávat nějaké finance a podobně," míní Halátek.

Opavská vodárenská věž s kotelnou z roku 1892 dokázala obsloužit lokomotivu během několika minut a je dnes jedinou svého druhu na bývalé Severní Ferdinandově dráze.

autor: mrk
Spustit audio