Dřevěný kostel v Gutech má znovu stát do dvou let. Biskupství už plánuje obnovu

9. srpen 2017

Před týdnem z něj zůstala jen hromada ohořelých trámů. Ostravsko-opavské diecéze už má ale plány na obnovu dřevěného kostelíka v Třinci-Gutech. A věří, že do dvou let se v replice kostelíku uskuteční první mše.

Času přitom není zrovna nazbyt. Ještě letos musí být jasné, kolik smrků, jedlí a dubů je na stavbu potřeba pokácet.

„Pro nás je podstatné, aby se pro budoucí stavbu podařilo vytěžit dřevo v dostatečném množství a rozměrech. Trámy se budou na místě ručně tesat a jednotlivé detaily musí být udělány co nejvěrněji,“ vysvětluje Václav Kotásek, který má v ostravsko-opavské diecézi na starosti stavby.

Nový kostelík má být přesnou replikou vyhořelého originálu z 16. století. „My sice máme výkresy třeba z 50. let i z té poslední obnovy, ale tam jsou podstatné i detaily spojů mezi trámy. Toho, kde byly kolíky, které ty trámy spojovaly. Kde byly různé prvky, které byly skryté,“ dodává Kotásek.

Původní výzdoba jen ve virtuální prohlídce

Ohořelé trámy už proto začal zkoumat odborník. Interiér nového kostelíka ale bude jiný, moderní. Kopie soch a obrazů tam totiž biskupství nechce. Původní výzdobu by mohla připomenout virtuální prohlídka, navrhuje biskup František Václav Lobkowicz.

„Ono je to nafilmované, je spousta záběrů původního interiéru, a když by se tam někde dalo nějaké zařízení, kde se můžu podívat, jak to vypadalo,“ říká biskup.

Policie obvinila kvůli požáru dřevěného kostela v Třinci-Gutech tři muže z obecného ohrožení

Stavba kostela vyjde na 20 až 25 milionů korun a biskupství věří, že ji téměř celou zaplatí pojistka. Peníze z čerstvě otevřené veřejné sbírky půjdou na vybavení interiéru.


Veřejná sbírka
Třinecká radnice spustila veřejnou sbírku na obnovu kostela v Gutech. Peníze mohou lidé posílat na zvláštní účet 7657654/0300 zřízený u Československé obchodní banky.

„Tam si v současnosti netroufáme odhadnout, jaká bude výše škody. A tam ta část bude v řádu do milionů korun,“ říká vedoucí hospodářské správy majetku biskupství Zdeněk Miketa.

Hotovo má být za dva roky v létě. Do té doby se budou za dobrého počasí věřící scházet každou neděli u kříže, který jako zázrakem zkázu přežil.

Dřevěný kostel Božího těla v Gutech shořel minulý týden v noci na středu. Pocházel z 16. století, velká část jeho vybavení byla původní a byly v něm i obrazy z první poloviny 16. století. V letech 2011 a 2012 byl za 4,3 milionu korun zrekonstruován. Z úmyslného zapálení policie obvinila tři mladíky. Dva z nich jsou ve vazbě.

Guty, dřevěný kostel z 16. století
autor: Michal Polášek
Spustit audio