Důl Paskov je zavřený už osm měsíců, likvidace šachty však stále nezačala

4. prosinec 2017
Zprávy , Zprávy

Od ukončení těžby na Dole Paskov u Frýdku-Místku uplynulo už více než 8 měsíců, ale pořád není jasné, jak bude vypadat konečná likvidace tohoto dolu. Nejsou vyřešené dopady na životní prostředí, takzvaný proces EIA. OKD tak musí šachty stále udržovat. Stará se o to 140 zaměstnanců.

Poslední hornická směna na Dole Paskov vyfárala 31. března. A do dálky ještě hučela chlebovická šachta. Dnes už tady kromě povinné ostrahy a nejnutnější obsluhy důlních strojů není vůbec nikdo.

Pořád se ale na celém dole fárá. Staví se zatím ještě dočasné uzavírací hráze, uklízí se pod zemí i na povrchu.

„Hlavní dění se vlastně přesunulo do lokality Sviadnov. Denně zde přibližně 15 zaměstnanců provádí přípravné práce na plánovanou likvidaci takzvané vtažné i výdušné jámy. Nicméně změny znemožňující těžbu zatím nesmíme dělat, dokud nebudeme mít od báňské správy schválený projekt samotné likvidace tohoto dolu,“ potvrdil mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Termín definitivního zahájení útlumu s možností zasypání těžních jam jasný ale není. Záleží na tom, jak se s takzvaným procesem EIA vypořádá ministerstvo životního prostředí. A to se může protáhnout.

„V současné době se věcí zabývá zpracovatel posudku a další kroky se tak budou odvíjet od jeho vyjádření. Nelze dobu toho posuzování předvídat,“ dodává Marek Čihák z tiskového odboru ministerstva.

Na výsledek čeká i báňský úřad. Teprve na jeho pokyn a s jeho souhlasem může Důl Paskov skončit fyzickou likvidací. Do té doby musí OKD zajistit mimo jiné přístup k uhlí, což stojí firmu měsíčně asi 20 milionů korun.

Důl Paskov
autor: mrk
Spustit audio