Dva beskydské a dva jesenické ski areály se stanou zázemím pro olympijské parky

16. listopad 2017
Dobré odpoledne

Vyzkoušet si olympijské sporty a kolektivně fandit. Takovou příležitost budou mít podobně jako při minulých olympijských hrách návštěvníci olympijských parků i v příštím roce. V Moravskoslezském kraji vyrostou hned na několika místech a zapojí se i známá lyžařská střediska.

Atmosféru loňských her v Riu přišlo do olympijského parku v Ostravě nasát 150 tisíc lidí. Úspěšná akce se bude opakovat už v únoru, kdy v krajském městě opět olympijský park vyroste. Ale nebude to jen Ostrava, kde se bude fandit a sportovat. Program se přenese i do horských středisek, například do ski areálu v Bílé v Beskydech.

„Budou tady pro lidi ukázky těch sportů, bude tady veřejný závod na snowboardu, na sjezdových lyžích a takové nějaké atraktivity v rámci zimní olympiády,“ říká vedoucí ski areálu Bílá Jaroslav Vrzgula.

Další pobočka olympijského parku už se připravuje i v Mostech u Jablunkova. I tady chtějí přilákat co nejvíce návštěvníků.

„Je to prestižní akce. Budou samozřejmě starosti, ale jsme ochotni pomoct i třeba personálně, protože to pojímáme jako celotýdenní akci, nejen víkendovou. Opakující se závody jsme natlačili do toho týdne, aby návštěvníci přišli a něco viděli,“ říká starosta Mostů u Jablunkova Josef Szotkowski (KDU-ČSL).

Návštěvníci tamního parku budou mít k dispozici také běžecký okruh. „Bude zasněžen – na to zase přispívá kraj, protože v minulých letech přírodního sněhu bylo málo a s uspořádáním běžeckých závodů byly problémy,“ dodává starosta.

Kromě beskydských se mezi olympijské parky zapojila i dvě jesenická střediska, v Kopřivné a v Karlově. I tam si lidé budou moct vyzkoušet některé olympijské sporty.

„Zasoutěžit, pobavit se – zkrátka budeme návštěvníkům nabízet takovou malou olympiádu v Jeseníkách na pozadí té velké zimní olympiády,“ popisuje Boris Keka, zástupce ski areálu v Karlově.

Vybudování olympijských parků v Ostravě a ve čtyřech horských střediscích podpoří kraj spolu s ostravským magistrátem, které na akci přispějí shodně deseti miliony korun.

autor: iha
Spustit audio