Dvojici žhářů dopadli policisté v Bruntále. Mladíci podpalovali okolní lesy

13. květen 2015
Zprávy , Zprávy

Dost nebezpečnou zábavu si letos v dubnu vymysleli dva mladíci z Bruntálu. Zřejmě z nudy se totiž rozhodli, že podpálí lesy v okolí města.

Postupně si vytipovali několik míst, kde založili oheň a pak zdálky sledovali zasahující hasiče. Oheň poškodil zhruba 2,5 hektaru lesa a škoda přesahuje 100 tisíc korun. Policie mladíky dopadla i díky mimořádnému nasazení jednoho z policistů. Pachatelům hrozí až osm let ve vězení.

„Bylo to na náhodných místech, většinou podél cest nebo stezek. Buď si vybrali vykotlaný pařez nebo suché stromy, které podpálili, a čekali do příjezdu hasičů,“ popisuje kriminalista Stanislav Kolín, čím se poslední měsíc bavila dvojice žhářů.

Mladíkům ve věku 17 a 21 let se ale sledování hasičů ale nakonec vymstilo. Hlavně díky obětavému policistovi Pavlu Pizurovi.

„Ty dubnové požáry nás trápily. Začátkem května, nebyl jsem zrovna v práci, jsem z okna baráku kolem desáté večer viděl hasiče, jak vjíždějí do lesa pod Uhlířským vrchem,“ vzpomíná policista.

Hned ho napadlo, že by mohlo jít o další žhářský útok. A tak i když měl ten den už po práci, popadl baterku a vyběhl směrem k lesu. „Cestou jsem potkal skupinku mladíků, které jsem na místě ztotožnil,“ dodává.

Díky tomu se později zjistilo, že se už dřív u jednoho požáru nacházeli a smyčka se začala utahovat. Mladší ze žhářů se nakonec přiznal a oba si vyslechli obvinění z poškozování cizí věci a obecného ohrožení.

Devětadvacetiletý policista Pavel Pizur si naopak vysloužil mezi kolegy velké uznání. „Neznám moc kolegů, kteří by ve svém volnu něco takového udělali. Od služebně mladšího kolegy jsem něco takového zažil po delší době,“ chválí kolegu kriminalista Stanislav Kolín.

V boji s dvojicí žhářů mají ale velkou zásluhu také bruntálští hasiči. Pokud by rychle nezasáhli, mohl se požár rozšířit na celý les v hodnotě 27 milionů korun.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio