Finanční krize zastavila stavbu Nové Karoliny

12. listopad 2008

Developer, který má v Ostravě postavit novou městskou čtvrť, má problémy. Společnost Multi Development oznámila, že kvůli světové finanční krizi nemá dost financí. Práce na Karolině proto zpomalí a částečně také pozastaví.

Beze změn podle plánu bude pokračovat jen stavba kancelářského objektu, kterou před časem převzal jiný investor - společnost PasserInvest Group. Potvrdil to náměstek ostravského primátora Lukáš Ženatý.

"Představitelé společnosti Multi nás informovali, že mají problém se zabezpečením peněz na výstavbu první etapy. Jednání, která dosud vedli, byla přerušena. Předpokládají, že banky začnou půjčovat peníze ihned poté, co se stabilizuje situace. Jestli to bude měsíc nebo tři, neumí říct ani oni, ani my," dodal náměstek primátora.

Firmě MultiDevelopment se podle ředitele Lubomíra Kočího nepodařilo získat úvěr, na kterém se měly podílet hned tři banky. Jde zhruba o 150 milionů eur. "Podle našich informací se letos už nic průlomového nestane. Od nového roku se snad ten stroj zase začne pomalu rozhýbávat, takže naše současná představa je, že někdy na jaře bychom ten projekt zase měli rozjet naplno," dodal Kočí.

V první etapě za zhruba sedm miliard korun, s jejímž dokončením se počítá v roce 2010, má vyrůst obchodně-zábavní centrum, bytový dům i administrativní komplex. V plánu je i vytvoření centrálního náměstí a rekonstrukce dvou historických budov - Elektrocentrály a Ústředny.

Nová Karolina má vyrůst na ploše 32 hektarů. Celkem má vzniknout 97.000 metrů čtverečních maloobchodních prostor, 67.000 metrů čtverečních kanceláří a 78.000 metrů čtverečních určených k bydlení. V lokalitě má být také 3500 parkovacích míst. Celý projekt, který je rozvržen do čtyř etap, by měl být definitivně dokončen v roce 2016.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu