Firma AWT chce postupný útlum dolů OKD. Prosazuje to ve věřitelském výboru

Postupný útlum ostravských dolů je podle vedení společnosti Advanced World Transport jedinou rozumnou cestou, jak zabránit sociálním a ekonomickým otřesům. Firma také tento krok prosazuje v tříčlenném prozatímním věřitelském výboru OKD, kterého je součástí. Vedení společnosti AWT zároveň ujistilo, že bude postupovat v souladu s českým státem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horníci v dolech OKD

Horníci v dolech OKD | Foto: OKD, a. s.

„Před půl rokem vypadala situace hrozně. Bylo možné se obávat naprostého krachu celé firmy v jednom okamžiku," řekl dnes Maciej Libiszewski, předseda představenstva polské společnosti PKP Cargo, která AWT před rokem koupila.

Zájmem státu, kraje i většiny zainteresovaných firem ale podle něj je, aby takový náhlý krach nenastal. Pokud navíc bude proces úpadku OKD pokračovat tak jako dosud, dá to prý všem čas připravit se na změny.

Libiszewski také uvedl, že rychlé a radikální kroky by mohly až dvakrát zdražit to, co stát bude muset nakonec zřejmě zaplatit.

Těžební firma OKD je v úpadku od května. Firma AWT je jediným členem prozatímního věřitelského výboru, který je zároveň jedním z dodavatelů pro těžební společnost. Zároveň patří AWT mezi největší věřitele, doly jí dluží přibližně 17 milionů euro, tedy v přepočtu asi 460 milionů korun.

Podle Libiszewského nyní AWT funguje tak, že dodává služby jen za předem zaplacené částky. Kvůli pohledávkám prý firma propouštět neplánuje.

AWT zaměstnává v Česku 2100 lidí. Patří mezi největší soukromé železniční nákladní přepravce v Evropě. Ve svém vozovém parku má více než 160 lokomotiv a 5100 vozů.

Kauza privatizace OKD | Foto: Český rozhlas

ČRo, Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme