Fotbalisté Baníku Ostrava zahájili zimní přípravu. Další odchody z mužstva už prý následovat nebudou

6. leden 2015

Fotbalisté Baníku Ostrava zahájili přípravu na jarní část Synot ligy. A začali zostra, dvoufázovým tréninkem. Nejprve s míčem na umělé trávě v Orlové a pak odpolední výběh v ostravských Komenského sadech.

Vůbec poprvé vedl hráče nový trenér Petr Frňka. Ten byl uveden do funkce už před třemi týdny, ovšem na Bazalech stále nemá podepsanou smlouvu. Prý jde jen o formalitu.

„Jsme dohodnuti, je to na dobu neurčitou, v podstatě už to stačí jen podepsat. Vzhledem k tomu, že to období si z mého pohledu vyžadovalo spíš řešit věci kolem týmu a klubu, tak jsme se dohodli a tento týden to dotáhneme,“ vysvětlil Frňka.

Ještě jedna perlička. Je krajně neobvyklé, aby fotbalový trenér dostal smlouvu na dobu neurčitou, což potvrzují i další slova Petra Frňky: „Ve fotbale je to moje první smlouva na dobu neurčitou.“

Za nečekané prosincové odvolání trenéra Svědíka a také za následný prodej dvou klíčových hráčů - stopera Baránka a kapitána Greguše - sklidilo vedení Baníku v posledních týdnech ostrou kritiku od fanoušků i od fotbalových expertů.

„Já jsem to věděl, vedení se mnou jednalo naprosto otevřeně a konkrétně, když se mě ptalo na můj názor,“ přiznal trenér, že ho odchody hráčských opor nepřekvapily.

Čtěte také

To hráči byli z personálních rošád posledních týdnů mnohem víc překvapení. Jmenovitě gólman Pavlenka anebo obránce Stronati. Přiznali to oba, i když neochotně.

Gólmana Pavlenky a obránce Stronatiho jsme se neptali náhodou. Oba patří k tomu nejžádanějšímu, co na Bazalech zbylo a oba dva jsou v kontaktu i s jinými kluby. Trenér Petr Frňka však jejich odchod neočekává.

„V tuto chvíli nevím o žádném jednání, které by bylo natolik aktuální, aby kluci odcházeli. Samozřejmě netvrdím, že zájem o kluky není, ale v tuto chvíli to pro nás už není aktuální. Popravdě by to musela být hodně mimořádná nabídka, abychom se tím už zabývali,“ poznamenal Frňka.

Ta zatím zjevně nepřišla, neboť Patrizio Stronati odmítnul nabídku z belgického Genku. „Já jsem ten Genk odmítl, že prostě momentálně nemám zájem tam jít,“ dodal Stronati.

A námluvy gólmana Pavlenky s Jabloncem také nedospěly k dohodě. „Bavili jsme se o tom s manažery. Ale mluvilo se jenom o tom, že pokud by tam ta stávající jednička odešla, tak bych tam šel jako náhrada. A u toho to zůstalo,“ řekl Pavlenka.

Je však neobvyklé, že jeden z nejperspektivnějších hráčů Baníku, a narážíme tím na obránce Stronatiho, má na Bazalech podepsanou smlouvu jen do léta. Návrh nové leží údajně na stole, ovšem kdyby ji Stronati nepodepsal, mohl by po sezóně odejít kamkoli úplně zadarmo.

autor: ras
Spustit audio