Frenštát oslaví 50 let od olympijského triumfu Jiřího Rašky

6. únor 2018

Jméno skokana na lyžích Jiřího Rašky letos určitě uslyšíme mnohem častěji, než jindy. Za pár dní totiž uplyne padesát let od jeho legendárního vítězství na olympiádě v Grenoblu. Nejvíc hrdí jsou na svého rodáka ve Frenštátě pod Radhoštěm. Tamní radnice dnes představila program celoročních oslav.

Ty začnou v pátek symbolickým skokem mladého skokana oblečeného ve stejném dresu, jako měl Jiří Raška v roce 1968. V Ostravě otevře areál olympijského festivalu. Zvláštní význam pak budou mít nedělní dětské závody ve skocích na lyžích a sjezdu zvané Raškohrátky ve Frenštátě pod Radhoštěm.

„Právě to je ten den, kdy Jiří Raška získal olympijskou medaili. Takže celé ty Raškohrátky tomu budou přizpůsobené, bude trošku slavnostnější zahájení. Program bude obohacen o čtení pohádky o Raškových iglú,“ říká Ivana Huňařová ze spolku SnowKidz.

Podobné dětské Raškohrátky pak proběhnou po dobu letošní zimní olympiády ještě v prostorách olympijských festivalů v Ostravě a v Brně.

Největší společenskou akci plánuje Frenštát na červen. Na stejném náměstí, kde před 50 lety vítaly davy olympijského vítěze, bude den města zasvěcen právě Jiřímu Raškovi.

„Pro občany chceme spoustu takových novinek i zajímavostí. Včetně mobilního skokanského můstku. Taková lákadla, aby si tu osobnost připomněly i ty nejmladší generace,“ říká starostka Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňka Leščišinová (Naše Beskydy).

Po Jiřím Raškovi je ve Frenštátě pojmenovaný skokanský areál, ve kterém slavný skokan trénoval své nástupce. „Na jedné straně byl strašně přísný a na druhé straně jsme si potom večer sedli a vykládal svoje historky a byl jak táta, jak to vždycky říkám, no,“ vzpomíná na téměř čtvrtstoletí pod Jiřím Raškou předseda frenštátských skokanů Roman Klíma.

Jiří Raška na snímku z listopadu 2011

Právě na frenštátských můstcích oslavy v srpnu skončí při mezinárodním Memoriálu Jiřího Rašky.

Skokanský můstek
autor: Michal Polášek
Spustit audio