Frýdek-Místek má nového primátora Michala Pobuckého

3. prosinec 2012

Do primátorského křesla Frýdku-Místku usedl dnes sociální demokrat Michal Pobucký. Třicetiletý politik dosud pracoval na magistrátu jako náměstek, a na starosti měl například investice. Zvolení Pobuckého přichází ve chvíli, kdy magistrát musí čelit vážné aféře, která souvisí s údajnou korupcí při zadávání veřejných zakázek.

Byl to velký stres, přestal jsem to zvládat, s tímto vysvětlením své rezignace dnes předstoupil před zastupitele teď už bývalý primátor Petr Cvik (ČSSD).

„Samozřejmě to nebylo jednoduché rozhodování, ale měl jsem dost času. Srovnal jsem si priority a myslím, že je to zodpovědné rozhodnutí,“ uvedl Cvik.

Obratem ruky se ale Cvik stal primátorovým náměstkem, na starosti má mimo jiné školství. Tato změna se setkala s kritikou opozice

„Takovou rošádu – a myslím, že pan Cvik to řekl přesně, on použil slovo trafika, tak si myslím, že to slovo k tomu patří,“ míní opoziční zastupitel Petr Konůpka (ODS).

Nová posila Petr Lessy

Kromě staronových mužů dostal dnes magistrát zcela novou posilu, a to bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho. Stal se šéfem nového odboru bezpečnostních rizik a prevence kriminality.

„To uchopení této činnosti je opravdu poměrně široké a já bych to nechtěl zase přehánět. Chtěl bych, aby to zůstalo v tom komorním složení toho pracoviště. Ale myslím si, že přidaná hodnota tady může být poměrně veliká,“ řekl Lessy.

Do řad vedení města přibyl ještě jeden nový náměstek, Karel Deutscher (ČSSD). I to opozice kritizovala, hlavně proto, že v době, kdy se musí šetřit, úřad ve Frýdku-Místku naopak bobtná.

Čerstvě zvolený primátor Michal Pobucký v tom ale nevidí problém. „Na začátku tohoto roku jsme se pokusili jedno místo náměstka zrušit a zkusili si kompetence rozdělit mezi ostatní. Zjistili jsme, že je vhodnější, když ten počet náměstků bude čtyři a vrátili jsme se proto k tomu stavu, který tady byl historicky už několik let zpátky,“ připomněl Pobucký.

Lidé ve Frdýku-Místku mají na celou rošádu svůj názor, například Lumír Závišický míní, že už tu není stejně co zkazit. „Já nevím, já jsem s Frýdkem spokojený. Neberu ten obchvat, co se tu kdysi udělal, no. Teď už jsem spokojený, tady není co řešit. Město zbulili celé, takže co?“

Nový primátor Michal Pobucký je jedním z vůbec nejmladších mužů na takové pozici. Letos je čerstvým třicátníkem.

autor: iha
Spustit audio

Více z pořadu