Frýdek-Místek připravuje založení vlastního dopravního podniku

7. červen 2016
Zprávy , Zprávy

Vedení frýdecko-místeckého magistrátu usiluje o založení vlastního dopravního podniku. Dosud to zajišťuje soukromý dopravce, který z městské kasy dostává ročně 70 miliónů korun.

Město to chce změnit a už plánuje, kde budou jeho autobusy parkovat i jak bude vypadat zázemí nové firmy. Klíčové je ovšem rozhodnutí kraje. V regionu má vlastní dopravní podnik jen Ostrava a Opava.

„Jsme moc spokojeni, je to perfektní. Jsme v důchodu a člověk s penízkama musí nějak vyjít,“ pochvaluje si bezplatnou MHD paní Drahoslava Benčíková.

Přes spokojenost cestujících město připravuje velkou změnu. Teď totiž autobusy provozuje soukromá společnost. Radnice chce ale vlastní dopravní podnik, který bude mít pod svou kontrolou.

„Zároveň si od toho slibujeme, že budeme investovat do vlastního majetku. A doufáme, že i vliv na platy řidičů a další věci se nám může pozitivně vrátit,“ říká náměstek primátora Karel Deutscher (ČSSD)

Rozhodující ale podle něj bude souhlas krajského úřadu, který přispívá na provoz autobusů do sousedních obcí. „A my ty podmínky máme specifikovány, že bychom to rádi provozovali ve stávajícím rozsahu dopravní obslužnosti a minimálně na deset let. V případě, že se s krajem dohodneme, má dopravní podnik smysl,“ dodává Deutscher.

Jak kraj rozhodne, by mělo být jasné na podzim. Město mezitím pokračuje v přípravách. Potřebuje například koupit pozemky od českých drah, kde by parkovalo autobusy.

Autobusové nádraží ve Frýdku-Místku

„Uvažuje se o areálu současného autobusového nádraží a předpokládané investice by se měly vejít do zhruba 40 milionů korun. Týká se to úprav a pozemků,“ dodává náměstek Jiří Kajzar (Naše město FM).

Úvahy o založení vlastního dopravního podniku nejsou ve Frýdku-Místku novinkou. Objevily se už před pěti lety, v době, kdy ve městě začínali s bezplatnou přepravou pro místní obyvatele.

autor: iha
Spustit audio