Frýdek-Místek se dohodl na ochraně historických textilních budov

28. leden 2016
Zprávy , Zprávy

Na záchraně desítek historických textilních budov ve Frýdku-Místku bude jejich vlastník, společnost Slezan, spolupracovat s městem. Přesné podmínky si obě strany dohodly v memorandu. Bývalé textilní továrny už léta chátrají a před dvěma lety dokonce nechal vlastník jednu z těch nejcennějších zbořit kvůli havarijnímu stavu.

Třeba u vlakového nádraží ve Frýdku-Místku stojí ještě asi deset historických budov bývalé tovární čtvrti. Pan Jiří je k jejich obnově ale skeptický.

„Kdyby to bylo něco jako ve Zlíně, kde byli schopni Baťův areál využít, tak určitě. Ale problém je, že se asi těžko budou shánět peníze na to, aby se to nějak využilo,“ míní pan Jiří.

Podle právě uzavřeného memoranda by se mělo město podílet na vytvoření územních studií, na samotné opravy se pak peníze musejí najít z jiných zdrojů.

„Tím, že by se municipalita podílela na tomto projektu, tak vesměs ty projekty bývají lépe hodnoceny a je větší možnost získat nějakou dotaci,“ vysvětluje náměstek primátora Karel Deutscher (ČSSD).

S proměnou by se podle představ města mělo začít nejdříve právě v okolí nádraží. V plánu je neprostupné území otevřít chodcům, pomocí zastřešené pasáže a obchodní zóny.

„Myslím, že už během roku uvidíme, nakolik je společnost Slezan ochotna plnit ta svá, řekněme, prohlášení a že velmi brzy uvidíme, zda se to uvede v život či to zůstane jen kus papíru,“ dodává náměstek.

Jak se chátrající nevyužité budovy promění, to už by mělo být jasné tento rok, potvrzuje mluvčí společnosti Slezan Tomáš Fridrich.

„Respektive by měla být už trošku konkrétnější představa, jaké využití by ty areály a budovy mohly mít. A pokud jde o to spektrum využití, tak to sahá od kulturních akcí, přes využití pro obchod a trhy, až po společensky prospěšné projekty – například služby pro seniory,“ popisuje mluvčí.

Původně přitom město chtělo společně s památkáři prosadit plošnou ochranu budov okolo nádraží. Nakonec se ale neshodli kvůli velkosti památkové zóny.

Čtěte také

„My, jako Národní památkový ústav, vnímáme toto memorandum jako dohodu dvou subjektů, která jde zcela mimo rámec státní památkové péče. Zda může mít na ochranu těch hodnot, které ty pozůstatky textilního průmyslu ve Frýdku-Místku mají, tato věc pozitivní dopad, to těžko hodnotit. Já osobně obsah toho memoranda neznám, takže se k tomu nedokážu vyjádřit,“ reagoval ředitel Národního památkového ústavu v Ostravě Michal Zezula.

autor: iha
Spustit audio