Hasiči káceli stromy u krajských silnic. Trénink záchranářů pomohl i silničářům

20. březen 2018

Profesionální hasiči z Novojičínska se procvičili v řezání stromů a přitom udělali také dost prospěšné práce. Pokáceli staré dřeviny podél silnice z Nového Jičína do místní části Kojetín. Silničáři ušetřili, jinak by totiž museli objednat soukromou firmu.

Na silnici u penzionu na Skalkách stojí dvě cisterny a také na čtyřech nohách vyzdvižený žebřík hasičů. Nahoře v koši pracují tři muži. Jeden z nich má motorovou pilu a postupně ořezávají starou lípu.

„Hasiči získají velkou praxi. A když víme, že vloni v kraji tak foukalo, že fakt padly tisíce stromů, které musí odstraňovat, tak je to jen dobré jak pro hasiče, tak i pro bezpečnost v našem kraji,“ vysvětluje Petr Kůdela, mluvčí moravskoslezských hasičů.

Kácení 16 starých stromů si u nich zadali krajští silničáři. Hasiči likvidují hlavně nebezpečné stromy nebo dřeviny v blízkosti domů či elektrických drátů.

„V každém okrese to může být řádově deset dvacet takových zásahů během toho zimního období,“ říká náměstek ředitele Správy silnic Milan Novák s tím, že silničáři výrazně ušetří. Práce hasičů je stojí jen zlomek toho, jaké částky by si naúčtovala specializovaná firma.

Hasiči kácí strom u novojičínské části Skalky

„Podle síly kmene tak se pohybují řádově nad 10 tisíc korun za kus. Výjimkou nejsou ani ceny za 30 tisíc a podobně. My s hasičským sborem máme dohodnutou tu vzájemnou výhodnost. My jim v podstatě hradíme režijní náklady – pohonné hmoty, případně zabezpečení, které je tam potřeba,“ dodává Novák.

V Novém Jičíně se na kácení vystřídaly všechny směny hasičů z tamní stanice. Jejich mluvčí Petr Kůdela říká, že akceschopnost ohrožena nebyla. Kdykoliv byli připravení zastavit pily a vyjet k požáru nebo nehodě.

autor: Michal Polášek
Spustit audio