Hasiči nacvičovali zásah při bleskových záplavách

25. říjen 2016
Zprávy , Zprávy

Zachránit tonoucí z vody buď na člunu nebo pomocí lana a správně postavit hráz z pytlů s pískem. To si důkladně procvičili hasiči na Odersku. Test jejich připravenosti na přívalové povodně prověřil i časy jejich příjezdů a spolupráci s lékaři a policisty.

K vodní nádrži Vítovka přijíždí první hasičské auto s nafukovacím člunem. Ve vodě na hasiče čeká sedm figurantů. Jiní figuranti se mezitím ve vodě ocitají podruhé a možná i potřetí, aby si i jiné jednotky nacvičily jejich záchranu.

„Je v tom zima, pokud se člověk nehýbe. Nevím, kolik měla voda stupňů, asi nějakých dvanáct,“ říká jeden z figurantů, student Tomáš Brunclík, který právě ze sebe sundává červený neoprenový oblek. „Hasiči byli profesionální, dlouho jsem nečekal. Takže opravdu klobouk dolů,“ dodává.

O pár kilometrů dál v Jakubčovicích nad Odrou dostávají dobrovolní hasiči od svých profesionálních kolegů rady, jak stavět hráz z pytlů s pískem. „Můžou nám vzniknout někde nějaké skuliny. Když nám proudí kalná voda, kal se usadí a utěsní nám to,“ vysvětluje jeden z hasičů.

Špalír hasičů nosí pytle s pískem před budovu místní hasičské zbrojnice a staví z nich stěnu. „Než to tam někde naházet rychle, je dobré to vždycky udělat trošku pomaleji a pečlivě,“ upozorňuje záchranář.

S mluvčím hasičů Petrem Kůdelou teď stojíme v jakubčovické obřadní síni, kde jsou připravena nafukovací lůžka a také provizorní sady. Jsou tady taky boty, ručníky, spodní prádlo. „Vybudovali jsme tady náhradní nouzové ubytování pro případné evakuované,“ říká mluvčí.

Provizorní ubytování pro evakuované včetně sad s nejnutnějšími potřebami

Ruch na jakubčovické návsi už postupně utichá. Někteří hasiči už odjeli a zbývající rozebírají vzorové stěny z pytlů s pískem. Do cvičení se zapojilo celkem deset jednotek hasičů.

autor: Michal Polášek
Spustit audio